Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed

Over

"Zelden ontgaat verbeelding haar eerste druk"

INTRO
RESIDENTIE & WERKPLAATS
PRINT MEDIA LABO
PLATFORM

PUBLICATIES & PRINTS
COLLECTIE
HISTORIEK


INTROFrans Masereel Centrum (1972) biedt een werkplaats en residentie aan kunstenaars, ontwerpers en critici die willen werken met diepdruk, hoogdruk, zeefdruk en lithografie, of die de positie van de grafiek in relatie tot andere beeldende kunsten willen onderzoeken. De nadruk ligt vooral op creatie en experiment in het atelier.

RESIDENTIE & WERKPLAATS
De gebouwen liggen in de landelijke Antwerpse Kempen. De architect, Lou Jansen, ontwierp een open en bolvormig hoofdatelier, waarin je rustig kan werken. Als kunstenaar kan je het hele jaar door in het centrum terecht. In februari en maart zijn de studenten en docenten van de Kunsthogescholen welkom voor een schoolresidentie. Twee keer per jaar selecteert een commissie een zeventigtal nationale en internationale kunstenaars en critici die vier tot acht weken in residentie komen in het centrum. 
De ateliers zijn geopend van 8 tot 20 uur. Onze atelierbegeleiders Tom Dries en Ivan Durt staan voor je klaar met het nodige advies en ondersteuning. Meer informatie over de ateliers, het verblijf en de materialen vind je onder ATELIER.

PRINT LABO
Frans Masereel Centrum is een grafisch laboratorium waarin de mogelijkheden van grafische toepassingen onderzocht, verbreed, en geherformuleerd worden. Het centrum wil de grafische expertise die het door de jaren heen heeft opgebouwd voor iedereen beschikbaar maken. Op onze website introduceert PRINT LAB je op een eenvoudige manier in de basistechnieken van diepdruk, zeefdruk, hoogdruk en lithografie. Ook voor de meer ervaren graficus bevat PRINT LAB interessante info over experimenten, vernieuwende technieken etc. Wie zijn onderzoek graag wil delen, is meer dan welkom om handouts of video's te delen op ons platform.

PLATFORM
Frans Masereel Centrum is een platform voor het publiek, de kunstenaar en zijn werk. Frans Masereel Centrum organiseert allerhande grafische projecten zoals o.a. tentoonstellingen, open portfoliomomenten, print gerelateerde demonstraties, rondleidingen, enz. Hiermee wil het ook nieuwe grafische toepassingen stimuleren en andere, aan print gerelateerde media bevorderen.
Om haar volledige werking te kunnen ontplooien gaat Frans Masereel Centrum samenwerkingen aan met andere residentieplaatsen, kunstenhuizen, centra, werkplaatsen, postgraduaat opleidingen...

BOOKSHOP: PUBLICATIES & PRINTS
Frans Masereel Centrum geeft eigen publicaties, edities en prints uit of co-produceert samen met kunstenaars, kleine uitgevers en 'self publishers'. 

COLLECTIE
De collectie van Frans Masereel Centrum is uitgegroeid tot een belangrijk archief voor grafiek. Al sinds 1972 staat elke kunstenaar na een verblijf in het Centrum een kunstwerk af. Ondertussen vinden meer dan 20.000 werken hier onderdak! Momenteel is de collectie, jammer genoeg, niet toegankelijk.

HISTORIEK
Fons Mertens was de grondlegger van wat nu Frans Masereel Centrum heet. De grafisch kunstenaar verzamelde oude drukpersen. Op vraag van Fons Mertens ontwierp architect Lou Jansen een nieuw onderkomen in de Zaardendijk in Kasterlee, nu de Masereeldijk. Beiden waren gefascineerd door de constructie en de vorm van de windmolen. Het zou model staan voor de nieuwbouw: een centrale ronde kern waar een grote koepelruimte, het atelier, aan vastklampt. Offset-druk had lithografie van zijn plaats geduwd. Ook al stond hij relatief alleen met zijn passie voor drukmachines waar je nog je spierkracht voor nodig had, toch wilde Fons Mertens Vlaanderen betrekken in zijn verhaal. Hij ging op zoek naar een officiële instantie die zijn atelier en verzameling zou willen overnemen. Bij toeval sprong de toenmalige minister van Cultuur, Frans Van Mechelen, binnen net wanneer hij en enkele bevriende kunstenaars aan het werk waren. Na deze toevallige ontmoeting kocht de minister het gebouw op. In datzelfde jaar, 1972, stierf de wereldbekende graficus en houtsnijder Frans Masereel. De minister moest niet lang naar een gepaste naam zoeken. Voortaan zou het gebouw ‘Het Rijkscentrum voor Grafische Kunsten Frans Masereel’ heten.

FMC Hoofdgebouw voorkant
Atelier
MDC_FMC-JanKempenaers_033_L
Etsatelier
Mailander
RESIDENTIE
ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen