Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19

Zoe Hawk

Mijn werk duikt in de wereld van de adolescenten, met afbeeldingen van groepjes jonge meisjes in verschillende scenario's: op school, op de speeltuin, of buiten in de natuur. Thema's van zelfidentificatie, angst, groepsdynamieken en voorstelling worden aangepakt in scènes van meisjesspel en interacties die vaak stilistisch verwijzen naar kinderboekillustraties. De geconstrueerde narratieven zijn lief bedoeld en voelen voor de kijker familiaal aan, maar bij nader onderzoek nemen ze een lichtelijk mysterieuze en verontrustende draai.

Mijn doel bij het binnenkomen van Frans Masereel centrum was om zeefdruk te gebruiken om de vlakke illustratieve kwaliteit die ik in mijn schilderijen zocht door te duwen en zo de referentie naar de didactische illustratie te versterken. In Wilderness, het eerste werk dat ik produceerde tijdens mijn residentie, worden de figuren omgeven door bomen in een witte, open ruimte. Met Cygnets probeerde ik een iets complexere benadering door zwanen te zeefdrukken op een vlakke achtergrondkleuren, waardoor de zwarte jurken van de figuren eruit komen als sterke, cut out-achtige vormen. Toen ik de verschillende proefdrukken maakte voor Wilderness en Cygnets, vielen me de arbitraire plaatsing van de lagen met de verschillende elementen op de newsprint op, en begon ik de spontane overlappingen te appreciëren. De uiteindelijke reeks van de variabele prints, Idyll, werden gemaakt in antwoord op deze observatie: de willekeur van afbeeldingen in lagen af te drukken resulteerde in een vrijheid van controle die ik mezelf bijna nooit toelaat tijdens het schilderen, en het werd één van de meest verrassende resultaten van mijn residentie.

Algemene residentie
30.06.2014 - 25.07.2014

 

Cygnets web

Idyll web

Wilderness web

Idyll 2 web

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen