Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Wolfgang Temme

Kunstenaarsstatement

Het werk van Wolfgang Temme steunt op verschillende omstandigheden.

Ten eerste is er hout, het materiaal als een gekweekte, plastische substantie. Temme heeft veel aandacht voor de processen waarmee het materiaal wordt verwerkt en de manier waarop het wordt gedeeld en opnieuw geschikt. Geluk speelt altijd een belangrijke rol, vooral met betrekking tot de manier om de natuurlijke vorm en de individuele aspecten van bepaalde stukken hout te gebruiken. In zijn plastische kunst leiden deze stappen tot reeksen van objecten, die enerzijds hun materiële herkomst weergeven en tegelijk laten zien wat ervan is geworden. De objecten zijn het resultaat van een gecontroleerde materiaalverschuiving.
De transformatieprocessen worden bewust eenvoudig gehouden. De kunstenaar vermijdt het om de vorm verder bij te werken en de processen te beïnvloeden. Hij aanvaardt het resultaat van de scheiding, verdeling en nieuwe schikking van het materiaal. In zijn houtprints leidt dit tot gevarieerde, decoratieve sequenties van verschillende grootte.

Persoonlijke motivatie

In zijn nieuwe reliëfafdrukken zal hij plywood gebruiken als op hout gebaseerd materiaal, gemaakt van fineer van hout van naaldbomen. Een deel van het project bestaat uit de studie van de mogelijkheden om zonder echt reliëf reliëfafdrukken te maken. Dat betekent dat alleen de viscositeit en stijfheid van de drukinkt worden gebruikt in combinatie met de variabele dichtheid van het hout, wat tot uiting komt in de groeistructuur van de jaarringen.
De blokken zijn segmenten van grotere plywoodplanken. Dit principe van uitsnijden zal worden gebruikt om combinaties en confrontaties van natuurlijke patronen te verkrijgen, gevormd door het hout zelf en kunstmatige sneden en patronen, bepaald door verschillende soorten toevallige factoren.

www.wolfgangtemme.de 

Algemene residentie
30.01.2012 - 24.02.2012

 

Four 4.1

Four 4.2

Four 4.3

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen