Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Tom Liekens

Tom Liekens (°1977, Bonheiden, België) maakt authentiek werk met een heel eigen visuele taal. Hij eist daarmee een absoluut unieke plaats op in de kunstwereld. In zijn monumentale collages en schilderwerk zien we vaak de natuur in haar artificiële vorm, zoals we ze kennen van dierentuinen of musea voor natuurgeschiedenis, of van de manier waarop landschappen en dieren werden voorgesteld in de kunstgeschiedenis, sprookjes of films.

Liekens woont en werkt in Antwerpen. Hij studeerde in 1999 af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, nam deel aan talrijke tentoonstellingen in België en het buitenland, won de Camille Huysmansprijs voor Schilderkunst (2006) en werd genomineerd voor de Kunstprijs van de provincie Antwerpen (2005). Zijn werk hangt in diverse openbare en privécollecties zoals het M HKA, Belfius, de Nationale Bank van België, de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen, de Universiteit van Antwerpen, de Kunstcollectie Provincie Antwerpen en het Museum van Bommel van Dam in Venlo.

Tijdens zijn verblijf realiseerde Tom Liekens grote collages van monotypes en houtsneden. Hij experimenteerde veel en zocht een directe benadering van het grafische medium. De nieuwe werken zijn gesitueerd in een prehistorisch tijdperk toen dinosauriërs over de wereld heersten. De beelden zijn geïnspireerd op het dinosaurusconcept van de 19e eeuw, toen de fossielen en skeletten werden toegeschreven aan Bijbelse monsters uit de periode van de Zondvloed. Ook de "stop-motion" dino’s van de vroege Hollywoodfilms (‘1 million Years BC’, ‘The Land that Time forgot’, ‘King Kong’, …) dienden als uitgangspunt voor de gedurfde reeks schilderijen, collages en houtsneden vol actie en drama.

Algemene residentie
04.09.2017 - 29.09.2017

 

The Trophy, collage van monotype en houtsnede op doek

Delacroix's Dream, collage van monotype en houtsnede op doek

Taxidermist, collage van monotype en houtsnede op doek

Serre Chaude, collage van monotype op doek

Kongo Room, collage van monotype en houtsnede op doek

Jungle Room, collage van monotype eand houtsnede op doek

Kempen, collage van monotype op doek

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen