Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Tom Liekens

"Mijn werk bestaat uit monumentale schilderijen met een specifieke beeldtaal. Een onderwerp dat steeds terugkomt in mijn werk is de natuur in haar kunstmatige vorm, zoals we die bijvoorbeeld kennen uit dierentuinen en natuurhistorische musea. Of de manier waarop landschappen en dieren werden voorgesteld doorheen de kunstgeschiedenis, in sprookjes of in films. Mijn werk is doorspekt van de kunst en cultuurhistorische citaten. Naast het maken van etsen en litho’s, integreerde ik vaak houtsneden of zeefdrukken in mijn schilderijen en sinds kort, onder impuls van het Frans Masereel Centrum maak ik ook collages die volledig gedrukt zijn.

In 2011 maakte ik in het Frans Masereel Centrum de reeks 'Kempen': grote collages van bossen in zwart-wit samengesteld uit 10-tallen monotypes gemaakt van takken, bladeren en schors. Tijdens deze residentie herhaalde ik dit procédé, maar deze keer ook met tropische planten gedrukt in sapgroen. Het eindresultaat zijn collages van donkere bossen in zwart wit met tussen de bomen een groene verlichte plantenserre.. De werken zouden een vormelijke en inhoudelijk verderzetting en uitdieping zijn van de schilderijen en collages die ik doorheen de jaren maakte rond serres en wintertuinen.
Ik wilde niet enkel de weelderige plantengroei suggereren maar ook de plantenkast zelf afbeelden met zijn mysterieuze licht, strakke staalconstructie en vochtig en bemoste glas. Ik kon dit enkel bekomen door gedurende enkele weken geconcentreerd en gericht te experimenteren met monotypen. Op sommige werken staan insecten afgebeeld, kleine houtsneden gemaakt met de lasercutter. De lijnen voor de constructie van de serres zijn strak weergegeven zodat er een sterk contrast ontstaat tussen de organische weelderige binnenwereld en strakke architectonische contouren.
Het leverde monumentale werken op die kunstmatige werelden tonen waarin een bevreemdende sfeer wordt opgeroepen. Kunstmatige paradijzen die veelal iets hebben van een nachtmerrie: broeierig, dreigend en raadselachtig. Ze zullen getoond worden in de tentoonstelling GREENHOUSE die loopt van april tot augustus 2015 in de Nationale Plantentuin in Meise.

Het was een zeer arbeidsintensieve periode waar ik met veel voldoening op terug kijk. Mijn grafische werken maken, dankzij mijn verblijven in het Masereel Centrum, een wezenlijk deel uit van mijn artistieke praktijk, evenwaardig aan mijn geschilderd werk. Ik durf te stellen dat ik dankzij mijn verblijven in Masereel Centrum werkelijk gebeten ben door grafiek en al haar beeldende mogelijkheden. Ik denk dat mijn grote collages een nieuwe en actuele benadering van grafiek is, die ik graag verder uitdiep."

Algemene residentie
13.10.2014 - 21.11.2014

 

Tom Liekens - KONGO ROOM

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen