Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Tom Liekens

Mijn werk bestaat uit monumentale schilderijen met een specifieke beeldtaal. Een onderwerp dat steeds terugkomt in mijn werk is de natuur in haar kunstmatige vorm, zoals we die bijvoorbeeld kennen uit dierentuinen en natuurhistorische musea. Of de manier waarop landschappen en dieren werden voorgesteld doorheen de kunstgeschiedenis, in sprookjes of in films. Mijn werk is doorspekt van de kunst en cultuurhistorische citaten.
Tijdens mijn residentie maakte ik grote collages samengesteld uit monotypen, gravures en houtsneden. Ik heb heel veel geëxperimenteerd en gezocht naar een directe manier van met grafiek om te gaan. De resultaten sloten zowel qua vorm als qua inhoud nauw aan bij de rest van mijn oeuvre.
Het resulteerde in drie grote werken: Kongo room, Jungle Room en Taxidermist.
Het was een zeer arbeidsintensieve periode waar ik met veel voldoening op terugkijk. Mijn grafische werken maken, dankzij mijn verblijven in het Frans Masereel Centrum, een wezenlijk deel uit van mijn artistieke praktijk, evenwaardig aan mijn geschilderd werk. Ik durf te stellen dat ik dankzij mijn verblijven in Frans Masereel Centrum werkelijk gebeten ben door grafiek en al haar beeldende mogelijkheden.

Algemene residentie
04.11.2013 - 13.12.2013

 

Tom Liekens - KONGO ROOM

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen