Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Sunette Viljoen

I) Een digitale gaatjescamera wordt in een donkere kamer voor een computerscherm geplaatst en de sensor wordt gedurende 30 seconden belicht. De resulterende vage digitale beelden worden bewerkt en in zwart-wit afgedrukt. Ze worden overgezet op een litografische steen, die drie dagen lang met verschillende chemische processen wordt bewerkt. De steen wordt eerst in het zwart gedrukt en daarna in lichtblauw, in sommige gevallen meer dan eens op één enkel vel papier. Op beide zijden van het papier wordt een laag semitransparante zeefdrukinkt aangebracht die de lithografische druk verbergt.

II) Een vel papier wordt in acht stroken gevouwen, met een reeks opwaartse en neerwaartse vouwen. De derde horizontale vouw links en de twee verticale vouwen in het midden worden geknipt, zodat een L-vormig paneel ontstaat. Het papier wordt in een boekje van acht pagina's gevouwen.

De vier prenten worden niet als een boekje of als een vlak paneel getoond, maar in een tussenpositie gedrapeerd die sporen van beide mogelijkheden toont. De reeks digitale en manuele 'bewerkingsstappen' verandert een aanvankelijk scherp, digitaal beeld in een zachtere materiële vorm. De architecturale structuren blijven slechts gedeeltelijk behouden, terwijl het fotografische beeld met het zwaar bedrukte oppervlak rivaliseert.

Algemene residentie
28.07.2014 - 22.08.2014

 

DI-1

DI-3jpg

DI-5

DI-9

DI-10

DI-11

DI-42

DI-91

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen