Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Stephen Hoskins

Professor Stephen Hoskins is Hewlett Packard Professor of Fine Print en Directeur van het Centre for Fine Print Research aan de University of the West of England Bristol. Zijn voornaamste onderzoeksdomeinen zijn het potentieel van 3D-printen en gerelateerde digitale technologieën voor de kunsten, plus het tactiele oppervlak van de geprinte objecten en de gevolgen daarvan voor de digitale technologie. Zijn boeken "Water Based Screenprinting" en "Inks" zijn uitgegeven door A&C Black. Zijn meest recente boek, "3D Printing for Artists, Designers and Makers", is uitgegeven door Bloomsbury Academic. In 2017 komt een nieuwe editie uit.

In het kader van zijn onderzoek heeft Stephen samengewerkt met internationaal befaamde kunstenaars zoals Richard Hamilton, Therese Oulton, Lesley Dill, Joe Tilson, Paul Hodgson en Leo Baxendale. In het Centre for Fine Print Research produceerden zij kunstdrukken met gebruikmaking van de meest recente digitale druktechnologieën. Met Richard Hamilton produceerde hij een reeks nieuwe werken waarvoor Hewlett Packard een speciaal inkjetdoek van archivaal linnen ontwierp en vervaardigde, gebaseerd op de aanwijzingen van Stephen. Ook werd op commissie een ‘Medal of Dishonour’ gerealiseerd voor een tentoonstelling in het British Museum in 2008.

Het drukwerk van Stephen is wereldwijd tentoongesteld, onder meer op de 5de, 6de en 7de International Exhibit of Prints and Drawings in Taipei, Taiwan. De 9de International Print Biennial in Varna, Bulgarije. De 1ste Tokyo Miniature Print Triennial in Tokio, Japan. De 3de Triennial of Miniature Prints in Chamaliers, Frankrijk, en de 1ste Malaysian Print Biennial in Kuala Lumpur, Maleisië. Zijn werk is te vinden in tal van museumcollecties wereldwijd, waaronder het Victoria and Albert Museum en Tate in Londen; Clarke Consultancy; S and D Weinstein Private Collection in New York; Atlantis Paper Company in Londen; KMP Advertising; Microsoft en Lloyds TSB. Zijn meest recente werk, twee 3D-geprinte platen in zijn gepatenteerde keramische materiaal met glazuurtransferdecoratie op basis van 15de-eeuwse Majolica-platen uit Deruta, is aangekocht door het Arts and Humanities Research Council en het Department of Business, Innovation and Skills voor hun permanente collecties.

Stephens prenten waren recent ook te zien tijdens de tentoonstelling "Behind the Curtain" van de Krakow Biennale, de expo "Original Prints" van de The Royal Society of Painter Printmakers en op de London Original Print Fair. Hij begint in augustus 2016 een residentie in het Frans Masereel Centrum in België na een eerdere residentie in 2014, en er komt ook een tentoonstelling bij het David Krut Project in New York in 2017.

Algemene residentie
08.08.2016 - 02.09.2016

 

Malay with airfoil section

Flight of Fancy

Model Aeroplane wing

Left wing (detail)

Left Wing

Mini Print Aeroplane 2013 with paper clip

Right Wing (detail)

Right Wing

Uphill Plane 2

Laser Cut Mini Print

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen