Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Stephanie Roland

Ik ben erg geïnteresseerd in de wisselwerking in het boek - en grafiekveld: hoe een boek of een gedrukt item reageert op zijn fysieke omgeving, geluid, licht of temperatuur. Tijdens mijn residentie in het Frans Masereel Centrum heb ik geëxperimenteerd met thermochromische inkten die ik fascinerend vond omdat ze een low tech interactiviteit mogelijk maken: ze vereisen geen hoog technologisch procédé. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende teksten en beelden, met verborgen boodschappen, verschijning en verdwijning.

Ik ben ook erg geïnteresseerd in science fiction, tijd paradoxen en dystopie, dus heb ik een reeks interactieve postkaarten uit de toekomst gemaakt. Op het eerste zicht zijn ze helemaal zwart en opaque, maar als je ze aanraakt of ze in een warme omgeving plaatst (> 25°) ontdek je een verborgen boodschap. Deze beelden zijn Google sateliet beelden van eilanden die in de loop van de komende eeuwen zullen verdwijnen door de stijging van het waterniveau. Als de postkaarten terug afkoelen komen ze terug in hun originele staat. Dit project gaat over de mythes van reizen en toerisem, en de "science-fictinalisering" van alledaagse objecten en reële fenomenen.

Algemene residentie
07.01.2013 - 15.02.2013

 

stephanie roland_02

stephanie roland_01

stephanie roland_03

stephanie roland_04

stephanie roland_05

stephanie roland_06

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen