Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Stephanie Bothor

Komende van het acteren voor film ben ik altijd gefascineerd geweest door beeld, taal en de plaats die een mens inneemt in deze verstandhouding. In 2003 nam ik deel aan een tentoonstelling over het Paradijs. Ik vroeg de bezoekers wat het Paradijs nodig had en wat er in hun zakken zat dat ze konden missen. Op het einde van de expo had ik 1294 Objecten in mijn kamer. Geblinddoekt koos ik er 64 objecten uit.

Een schaakbord bestaat uit 64 vierkantjes. Een verwijzing naar Marcel Duchamp, de pionier van de conceptuele kunst, die ook een verwoed schaker was.

In het Franse woord PARADIS vond ik het anagram Daria s. from P. Daria is een meta-persoon die bestaat uit de objecten van velen die verlangen uitdrukken.
Sinds 2004 ben ik de bronnen van deze objecten aan het onderzoeken zodat beetje bij beetje Darias leven tevoorschijn komt.
In 2008 maakte Daria een profiel aan op Facebook en begon te leren. Aangezien Daria geen fysieke persoon is kon ze ook niemand kennen, en dus begon ze met dating applicaties. Na een week had ze 40 'vrienden'. Gebaseerd op het computer programma 'Eliza' van Joseph Weizenbaum, die de communicatie in natuurlijke taal tussen computer en mensen stimuleert, liet ik haar de zinnen van haar gesprekspartner herhalen als vraag en vergeleek de antwoorden met de 64 Objecten. Als er een overeenkomst was, had Daria 'kennis' over het gespreksonderwerp.

Voorbeeld (Chat):

I don’t feel so well.

D: Why you don’t feel so well?

My girlfriend dumped me.

D: Why did your girlfriend dump you?

It is complicated, but for the time being I am listening to Leonard Cohen and lick my wounds (*-*)

D: You are listening to Leonard Cohen?

Yap, famous blue Raincoat, 24/7“

—-

Leonard Cohen: Object Number 61. Music tape. On the cover a sentence is written:

“Ps. listen to Leonard Cohen”.

—–

En dus kon Daria een video van Leonard Cohen posten: "Famous Blue Raincoat". Zo ontwikkelde haar smaak.

Over haar ervaringen op Facebook en over haar biografische momenten die ik al ontdekt had, liet ik haar een boek schrijven: 'Tracespace'. Het is geschreven in een "geleerde" taal. De taal die ze ontwikkelde uit de taal van haar Facebook vrienden.

De volgende stap was haar te localiseren. Op basis van verschillende Objecten bleek dat ze in Parijs geboren was. Ik zocht naar een straat die gelinkt was met het Paradijs en vond Rue de Paradis. Dit was Daria's basis voor de eerste vijf jaren van haar leven. Dan verhuisde ze naar Berlijn. Object nummer 56 is een boek van Djuna Barnes: "Paris Joyce Paris". Dit vertaalde ik naar: vroege jaren in Parijs - gevolgd door een odyssee - en dan terug naar Parijs. Dus na haar Facebook odyssee verhuisde ze terug naar Parijs. In 2010 maakte ik haar Parijse appartement in Berlijn na. De kleuren en vormen van de Objecten en de smaken die ze op Facebook 'geleerd' had werden vertaald in een woonruimte.

Een zin die al een tijdje door mijn gedachten speelt is van Milan Kundera: "The longing for Paradise is man’s longing not to be man.”

Daria is in zekere zin een tegengewicht. We leven, verzamelen spullen, en sterven. Daria werd geboren uit fysieke restjes. Op haar beurt is haar verlangen naar het Paradijs het verlangen om mens te worden.

Ik denk dat de grafische technieken heel geschikt zijn voor mijn project, en het gebruik kunnen maken van deze technieken zou echt kunnen helpen bij het ontwikkelen van de kaarten (grote kaarten met Daria's reizen doorheen het leven) - en mogelijk andere Objecten.
Ook vind ik het leuk dat door een mechanisch proces - en ook door mijn eigen fysieke en lichamelijke proces - het beeld en de taal gedrukt worden op papier. De eigenheid van het proces is een volgende stap in de materialisatie van Daria de metapersoon.

http://paradis-sauvage.com/

 

Algemene residentie
03.01.2012 - 10.02.2012

 

daria sauvage

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen