Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Sophie Clague

Sophie Clague (Australië, °1988) is beeldhouwer en installatiekunstenaar. Ze woont in Sydney. Op dit moment werkt ze aan een Master of Fine Arts aan het Sydney College of The Arts.  Haar werk behandelt de concepten liminaliteit, patroonherkenning en de wegen naar kennis die zich openen wanneer we met abstracte kunst worden geconfronteerd. Haar sculpturen bevinden zich op het raakvlak van abstractie en figuratie. Ze roepen eerder empathische en instinctieve dan rationele reacties op bij het publiek.

“Voor mijn project in het Frans Masereel Centrum wilde ik gelijkaardige ideeën verkennen als die waar ik in mijn sculpturen aan werk, maar via een ander medium.  De kunst die ik hier gemaakt heb, was in eerste instantie gebaseerd op een schematisch diagram voor een industriële machine. Het uitgangspunt was om de symmetrische beelden die ik creëerde te gebruiken als de verluchtingen in een manuscript, maar dan wel een manuscript in een taal die niemand kan verstaan.  Maar naarmate het project vorderde, begon ik geïnteresseerd te raken in de mogelijkheden van kleur. Ik ben gaan experimenteren met lagen en kleurveranderingen. Het resultaat was een heel ander beeld dan wat ik aanvankelijk voor ogen had.  Ik heb mijn meer instinctieve zelf de vrije hand gegeven. Het resultaat is ook voor mij verrassend.  De titels vormen een reflectie van automatische associaties die bij mij opkwamen zodra ik het voltooide beeld voor me had.”

*Dit project ontving de milde steun van de Dyason Bequest van de Art Gallery of New South Wales, Australië.

Algemene residentie
03.04.2017 - 28.04.2017

 

There_Was_A_Brown_Pony_and_a_Black_Pony

The_Visitors_powdercoated steel sculptures_ 2016_2016018

I_Wish_I_Had_Been_Older_in_the_90's

Hydra and Styx_steel and paint_each 85cm high

I_Used_To_Know_The_Names_of_All_The_Dinosaurs

My_Pretty_Little_Fascist_Slkscreen_Print

I_Know_I_Should_Hate_You_detail shot_silkcreen print

Chalk_Sulfur_steel and enamel paint_total_height_180cm

A_Spider_Built_a_Web_in_my_Coffee_Cup_2017_Silkscreen_print

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen