Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Soheila Esfahani

Mijn huidige kunstpraktijk verkent het domein van de culturele vertaling en onderzoekt de processen die betrokken zijn bij culturele transfers en transformatie. In mijn installaties verwerk ik vaak transportpallets om het concept van vertaling te evoceren in zijn etymologische betekenis van proces van ‘overdragen’ of ‘overbrengen’. Deze tijdelijke installaties komen voort uit mijn doorlopend proces om transportpallets te markeren met diverse verzamelde motieven en een e-mailadres en ze terug in circulatie te brengen als een functioneel object. Tijdens mijn residentie bij FMC heb ik twee pallets die ik ter plaatse bij FMC gevonden had toegevoegd aan mijn serie van Cultured Pallets. De pallets worden versierd met meerdere prints van twee specifieke versieringsmotieven. Het ene motief is gebaseerd op een Perzische verluchtingsdesign, het tweede is geïnspireerd op ontwerpen van barokke medaillons in historische gebouwen in Antwerpen zoals het Rubenshuis en het Plantin-Moretus drukkerijmuseum dat ik tijdens mijn residentie bezocht heb. Beide paletten zijn opnieuw in omloop gebracht in België.

Soheila K. Esfahani groeide op in Teheran (Iran) en verhuisde in 1992 naar Canada. Ze behaalde een Master of Fine Arts aan de University of Western Ontario en een BA in Fine Arts aan de University of Waterloo. Ze kreeg beurzen van de Social Sciences & Humanities Research Council of Canada, de Ontario Arts Council en het Region of Waterloo Arts Fund. In het kader van de beurs van de SSHRCC nam Esfahani deel aan een research- en creatieve groep onder de naam 'Immersion Emergencies and Possible Worlds: Engaging Water as Culture and Resource through Contemporary Art'. Het werk van Esfahani is te zien in openbare en private verzamelingen waaronder de Art Bank van de Council of Canada. Onlangs werd ze genomineerd voor de Jameel Prize van het Victoria & Albert Museum in Londen (VK). Ze is momenteel lector aan de University of Waterloo en werkt vanuit haar studio bij het Kitchener’s kunstenaarscentrum, Globe Studios.

Algemene residentie
06.07.2015 - 31.07.2015

 

Soheila Esfahani

Soheila Esfahani

Soheila Esfahani

Soheila Esfahani

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen