Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Serge Onnen

"Nu bewegende beelden alomtegenwoordig zijn, vind ik het waardevol om met oude precinematografische beelden te werken, zoals schaduwpoppen en fenakistiscopen, en ze in mijn werk op te nemen.
Tijdens mijn residentie in het FMC heb ik mijn verkenning van de fenakistiscoop (een uitvinding van de Vlaming Joseph Plateau) voortgezet en een ets van 30 cm gemaakt. Ik heb ook een meer dan 7 meter lang leporelloboek gedrukt, met zeefdruk en houtsnede. Dit unieke boek (er bestaat maar één exemplaar) toont het personage geen interesse uit mijn film 'cloacinae', dat geïnspireerd is op het gewezen hoofd van het Internationaal Monetair Fonds en seksueel predator Dominique Strauss-Kahn.

Kunst en geld zijn twee door de mens gemaakte krachten en waarden. Een pact waarmee een kunstenaar moet leven en moet trachten te begrijpen. Zoals iedereen maakte ik tekeningen voor ik wist wat kunst was, voor ik kon schrijven, voor ik kon spreken. Dat is iets wat je nooit mag vergeten. Het plezier van het scheppen van een nieuwe wereld. Ik breng tekeningen, gedrukte media, animatie, film en wallpaper samen rond een centraal thema en plaats de tekening in een ruimer perspectief door allerlei soorten projecten te ondernemen. Een voorbeeld is mijn huidige publicatieproject Drawings on... (J&L-books)."

Algemene residentie
03.01.2017 - 03.02.2017

 

ets2

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen