Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Selim Ben Cheikh

Biografie

Selim Ben Cheikh is in 1979 geboren in Akouda (Tunesië). Hij studeerde in 2003 af aan de kunstacademie van Tunis. Daarna behaalde hij een master in de esthetica en kunstwetenschappen aan de universiteit van Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Selim werkt op dit moment aan een PHD in kunst en kunstwetenschappen aan de kunstacademie van Tunis. Het werk van Selim Ben Cheikh is sinds 2004 in Tunesië en Frankrijk te zien geweest. In juni 2014 resideerde hij in de Glassbox Space of Art in Parijs. Zijn meest recente solotentoonstelling was in maart 2014, in de A-Gorgi Galerij in Tunis.

Zijn praktijk toont zijn belangstelling voor de politieke, maatschappelijke en culturele veranderingen die in Tunesië en de hele regio van het Midden-Oosten en Noord-Afrika plaatsgrijpen. Zijn werk is politiek geëngageerd. Hij stelt de religieuze factor in vraag en maakt zich zorgen om de toekomst. Die zorg en vrees is te zien in zijn fotoserie 'Flou'. Paradoxaal genoeg toont die serie ons hoop. Zijn werk is een poging om bepaalde concepten en uitdrukkingen van het verbale naar het visuele vlak over te brengen.

Over de serie 'Blur' (Flou)

Selim plaatst 'Blur' op de dwarslijn van de mensheid van vandaag. Een geslaagde foto beantwoordt aan tal van criteria: esthetiek, contrast, compositie, scherpte ... . Deze criteria zijn standaardregels. Hij kan het niet laten om een dadaïstische benadering toe te passen: hij verwerpt de harde realiteit en breekt de regels op een plek die geen regels kent. De realiteit die hij ziet, is dat we in een periode leven zonder bakens en grenzen. De horizon is onwaarneembaar. We kunnen niet weten hoe morgen eruitziet.
Zijn foto's nemen politieke standpunten in. We praten al jaren over constructieve chaos. Elke dag brengt een nieuwe oorlog, een nieuw conflict of een nieuwe ramp, ongeacht of dat op milieu-, gezondheids- of humanitair vlak is. Wanneer de mensheid haar waarden, haar bakens en haar ethiek verliest, is alles mogelijk, vooral slechte dingen.
In zijn serie 'Blur' laat hij foto's zien die de bestaande wanorde weergeven. De grenzen zijn vaag en vormloos. De horizon verdwijnt. Er is spanning tussen de kleuren, vormen en elementen. De contouren zijn onduidelijk, waardoor wanorde ontstaat die voor spanning zorgt.
Hij begon zijn serie in 2012, toen zijn land (Tunesië) zich in het oog van een storm bevond. Hij leefde in een bijzondere context met politiek geweld en zonder te weten wanneer de volgende verkiezingen zouden plaatsvinden. Zijn serie 'Blur' kreeg verder vorm na de moord op twee politieke leiders in 2013. Het land verkeerde op het randje van een burgeroorlog. De spanning was op elk moment en op elke plek voelbaar.

Algemene residentie
04.01.2016 - 29.01.2016

 

Selim Ben Cheikh

Selim Ben Cheikh

Selim Ben Cheikh

Selim Ben Cheikh

Selim Ben Cheikh

Selim Ben Cheikh

Selim Ben Cheikh

Selim Ben Cheikh

Selim Ben Cheikh

Selim Ben Cheikh

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen