Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Sandra Blichert

Sandra Blichert is een Deense artieste, gevestigd in Bergen, Noorwegen. Ze haalde haar BFA van het Departement Schone kunsten aan de Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam en de Finnish Academy of Fine Arts, Helsinki.

Men zou kunnen zeggen dat ik een reiziger van alledag ben. Maar ik ben geen echte reiziger en zal het nooit worden, aangezien het sterke verlangen naar iets dat nog onbekend is, mij doet blijven zoeken naar verwondering, de momenten en ware schoonheid van het leven, elk wonderbaarlijk ding waar men onverwacht mee in aanraking komt, dat voor een onverwachte wending of glimlach zorgt tijdens je dag.

Tussen het vreemde, het vertrouwde en de zoektocht naar mezelf, ben ik op zoek naar verhalen van ver weg of vlakbij, en ondertussen wacht ik op de verschijning van het onbekende. Ik observeer en verzamel het lichtjes onwerkelijke, steeds met een focus op de kleinere dingen – om de tijd te nemen en te stoppen en mezelf te verwonderen, in plaats van altijd maar vooruit te rennen.

Ik verzamel en creëer, denk na, voeg de vergeten elementen toe en traceer ze – verhalen met een snuifje fictie, zinnen die werden opgevangen, verhalen die nog verteld moeten worden. Men kan zich afvragen, en dat doe ik graag, of de zaken werkelijk gebeurd zijn of op imaginaire feiten gebaseerd zijn. Voor de toekomst die moet komen, is het te vatten verleden te ver weg. Niemand weet wanneer een reis eindigt, anders zou het niet zo’n avontuur zijn, en als ik beweer het te weten, is het waarschijnlijk pure fictie.

In het Frans Masereel Centrum ben ik begonnen met de illustratie van ‘Some Sort of Significance’, een permanent groeiend archief van voorwerpen die ik heb opgeraapt voor het verhaal dat onmiddellijk in me opkwam, of wegens de immense verbazing toen ik deze voorwerpen vond. Deze verzameling voorwerpen heeft als gemeenschappelijke factor dat ze werken als ‘souvenirs’, of dragers van het geheugen.

De bedoeling was een soort moderne encyclopedie te creëren, om elk gevonden voorwerp in het archief te bewaren, als een manier om alles bij te houden zonder de bijbehorende herinnering of achterliggende verhalen te verliezen. Het kan dan gaan om een gesproken verhaal, een droge schriftelijke beschrijving of een stukje film dat bij elk stuk hoort. Elk voorwerp in ‘De (nog titelloze) encyclopedie’ is opgedeeld in hoofdstukken volgens materiaal, relatie of verschijning, met titels zoals ‘Stones & Bones’, ‘Teeth’, ‘Natural things in its broadest sense’, ‘Beach Beauties’, ‘Pinocchio’s burned nose and other things of wood’, ‘Winged, furred and other legged things’, ‘Peculiar things’, ‘Toads from the road’, ‘Skin, skull and shells’ enzovoort. De objecten kunnen breken of voorgoed beschadigd raken, maar een boek zal mij en u overleven. Het werk is nog steeds in ontwikkeling en de collectie blijft zich maar uitbreiden.

Deze residentie was mogelijk dankzij de steun van de Danish Art Foundation.

Algemene residentie
06.10.2014 - 07.11.2014

 

DanishArtsFound_LOGO_CMYK

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen