Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Samah Hijawi 

Als onderdeel van een lopend onderzoek genaamd 'Chicken Scribbles and the Dove that Looks like a Frog'  – een verkenning van de esthetiek van de politiek in de Palestijnse schilderkunst – focust Samah tijdens zijn verblijf in het Frans Masereel Centrum op twee trajecten. De eerste verkenning betreft het perfecte Palestijnse landschap. Dit is gebaseerd op een collectie schilderijen die het land of het landschap van Palestina weergeven. Die worden samengebracht om het perfecte beeld van het land te herscheppen. De tweede verkenning draait om de performativiteit in de titels van de werken van Palestijnse kunstenaars. Die dienen als script voor een reeks zeefdrukken.

In de voorbije tien jaar heeft Samah Hijawi met herinneringen gewerkt aan de hand van iconen uit de Arabische geschiedenis. Ze focust op performance en collage en gebruikt de sociale, kunst- en politieke geschiedenis als ankerpunten voor de openbaarmaking en de kritische bevraging van het Palestijnse geheugen.  Haar werk is te zien geweest in de Hayward Gallery in Londen, Darat Al Funun in Jordanië, het MoMA in New York, het Beirut Art Center in Libanon en het Haus Der Kulturen Der Welt in Duitsland. Op dit moment werkt ze aan een PhD in Kunstpraktijk aan de ULB en de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Brussel, de stad waar ze woont en werkt.

Algemene residentie
02.01.2017 - 03.02.2017

 

The Dove that looks like a Frog- Mono Prints 2012

The Dove that looks like a Frog- Bronz 2013

Script for a Beautiful Landscape - Video 2016

Perfect landscape 2017

The wandering singer of Tales - Performance 2015

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen