Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Raquel Esquives

Tijdens de residentie in het Frans Masereel Centrum werkte Raquel Esquives aan het project 'Silhouettes' dat in 2014 op het Water Tower Art Fest in Bulgarije werd geëxposeerd.

Esquives maakte met de hand geborduurde levensgrote 'Silhouettes'.  Raquels silhouetten herdenken de mensen die in de jaren 1980 en 1990 'verdwenen'. Haar land, Peru, werd in die periode door jaren van instabiliteit en guerrilla-oorlog geteisterd. De burgerbevolking was het slachtoffer van vreselijk geweld terwijl het 'Lichtend Pad', een maoïstische groepering, en de regeringstroepen elkaar bestreden. Beide partijen maakten zich schuldig aan gedwongen verdwijningen, bloedbaden en andere schendingen van de mensenrechten, die nog altijd worden onderzocht. Het delicate, ingewikkelde kralen- en borduurwerk herinnert ons eraan dat elke verdwenen mens geen cijfer in een officiële statistiek is maar iemands kind, een wezen met alle complexiteit van de menselijke emotie.

In het Frans Masereel Centrum bedrukte Raquel stoffen die ze vervolgens borduurde en versierde om haar silhouetten te creëren.

Algemene residentie
19.05.2014 - 27.06.2014

 

esquives-4

esquives-3

esquives-2

esquives 1

WTAF-08

Esquives

WTAF-22

WTAF-05

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen