Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Paula Roush

The memory of stones
paula roush

Leporello artist book, 21 x14.8 cm, 16 pagina's (21x 120 cm open). Geprint op 130 gr papier, met steen litho in het Frans Masereel Centrum, Kasterlee, België in 2013
Tekst en colofon geprint op laser jet. Editie van 10 genummerd en gesigneerd.

Memory of Stones is een collage roman voor kinderen geïnspireerd op The invention of lithography geschreven door Alois Senefelder. Dit onwaarschijnlijke verhaal is het persoonlijke relaas van een aan lager wal geraakte drukker die toevallig het procédé van de steen litho ontdekt. Op een dag in 1796, tijdens zijn onderzoek naar goedkopere alternatieven voor de kopergravure, werd hij door zijn moeder gevraagd om een waslijst te noteren, die hij met vet op een steen kribbelde. Later realiseerde hij zich dat hij met zuur het chemische proces van de olie-water afstoting kon activeren dat de basis vormt van steen lithografie.

Ik vond het boek terwijl ik de steen lithografie techniek leerde op het Frans Masereel Centrum. In drukkerskringen wordt het beschouwd als één van de moeilijkste technieken waar ik, zonder enige training in het veld, met moest omgaan. Ik voelde me als een zonderling en een mislukkeling terwijl ik fout na fout beging, tot er uiteindelijk een beeld verscheen vanuit de stenen. Tijdens dit proces moest ik de stenen van het atelier schuren om de afbeeldingen van vorige gebruikers te wissen, en die bleven maar terug te voorschijn komen als herinneringen aan vroegere verhalen die kwamen spoken tijdens de creatieve worsteling.

Het boek is een serie van 16 collages met bronnenmateriaal van oude druktijdschriften die ik in mijn koffer naar Kasterlee droeg om tijdens mijn residentie in Frans Masereel Centrum te gebruiken. Het bestaat uit een dubbelzijdige gevouwen leporello, gedrukt op grote stenen waarop elks 8 pagina's stonden. De begeleidende tekst is een vrije associatie die de surrealistische collages aanvult. Geen enkele probeert om het steen overzettingsproces op te helderen, maar ze tonen eerder de demonen waarmee herinneringen te kampen hebben.

Om de ebook editie te downloaden, bezoek Frans Masereel Centrum, waar je een QR code zal vinden op de pers waarop het boek gedrukt werd.

Algemene residentie
01.07.2013 - 02.08.2013

 

paula-roush-the-memory-of-stones-21

paula-roush-the-memory-of-stones-20

paula-roush-the-memory-of-stones-22

paula-roush-the-memory-of-stones-23

paula-roush-the-memory-of-stones-24

paula-roush-the-memory-of-stones-25

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen