Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Oliver Leu

Oliver Leu (1976) studeerde vergelijkende theologie en indologie in Keulen en Bonn alvorens met fotografie aan de slag te gaan. Hij volgde een opleiding fotografie aan de Universiteit voor Toegepaste Wetenschappen van Bielefeld. In zijn kunstzinnige praktijk stelt Oliver Leu religieuze concepten in vraag. Hij kijkt daarbij naar de constructie van de geschiedenis, machtsmisbruik en de gevolgen van het koloniale verleden. Sinds 2013 werkt Oliver deze ideeën uit binnen zijn project over Leopold II. Daarbij onderzoekt en fotografeert hij de diverse representatievormen van het koloniale verleden van Congo in België.

'De Erfenis van Leopold' van Oliver Leu gaat in op de representatievormen van de koloniale geschiedenis in België. In zijn troonrede in 1865 droomde koning Leopold II hardop van een groter, sterker en mooier België. Toen hij in 1885 de privé-eigenaar van Congo werd, begon die droom werkelijkheid te worden. Daar kwam een einde aan toen zijn gruweldaden in Congo bekend werden. In 1908 moest de koning zijn kolonie overdragen aan de Belgische staat.
In zijn project kijkt Oliver Leu naar de verschillende aspecten van de representatie van het koloniale verleden in monumenten, gebouwen en stadslandschappen. Hij voelt zich ook aangetrokken tot de geheime aspecten van deze geschiedenis. De kunstenaar stelt de vraag hoe monumenten van betekenis veranderen wanneer we er vandaag naar kijken en hoe de perceptie van zijn rol als roemrijke koning de voorbije 100 jaar is gewijzigd.

"Tijdens mijn residentie in het Frans Masereel Centrum focuste ik op historische beelden in mijn archief die samenhangen met de koloniale geschiedenis van Congo en België. Mijn doel was daarbij deze materialen te herdenken en in mijn werk de Erfenis van Leopold te integreren door extra lagen toe te voegen aan een ets/fotopolymeerdruk. Zo ontstond een heen-en-weer beweging in de tijd en een afwisseling van zichtbaarheid en onzichtbaarheid, afstand en nabijheid."

Algemene residentie
13.02.2017 - 24.03.2017

 

Oliver Leu

Oliver Leu_01_LL

Oliver Leu_02_LL

Oliver Leu_03_LL

Oliver Leu_04_LL

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen