Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Michelle McGeean

Guide to McLuhan’s Galaxy is een poster/uitvouwbare kaart van het alfabet genomen uit het gedrukte werken van de mediakritische guru Marshall Mc Luhan. Ook al werd Mc Luhan vaak samengevat in zijn aforisme "The medium is the message", zijn ideeën hebben de manier waarop print cultuur onze perceptie en conceptie van de Westerse wereld bepaald heeft zwaar beïnvloed. Voor Mc Luhan was het drukkerskantoor het "kruispunt" van de beschaving, en veel van zijn boeken vallen dan ook vaak terug op grafisch design en layout om zijn boodschappen over te brengen.

Twee termen zijn essentieel voor het doel van zijn project. Het eerste, "kruispunt", impliceert een complex netwerk van passages, infrastructuur en informatie - eentje waarbij we een kaart nodig hebben om de weg in te vinden. Het tweede, "melkweg" - en hier moeten we even als Mc Luhan proberen te denken - dat samenvalt met het woord "ruimte" en dat ons op aarde kan brengen en naar de plekken die we elke dag bewonen. Als we zijn denken verder doortrekken kunnen we ook nadenken over de ruimte van het blad en de ruimte van een sculptuur. De publicatie is gedrukt in magenta, groene en zwarte inkten dus wanneer het bekeken wordt met een 3D bril lijkt het alfabet driedimensionaal. De kaart is tegelijkertijd een pagina en een sculptuur: het wegvallen van de grenzen dwingt ons om de ideeën en associaties rond de termen pagina en object te herdenken.

Algemene residentie
04.11.2013 - 13.12.2013

 

McLuhan's Galaxy

McLuhan's Galaxy 03

McLuhan's Galaxy 02

McLuhan's Galaxy 01

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen