Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

May Heek

May Heek (°1984, NL) woont en werkt in Londen en Amsterdam. Haar video- en foto-installaties verkennen de lichtkwaliteiten van schermen en hoe wij beeldenbronnen bekijken. Zowel het bewegende als het stilstaande beeld is een verkenning van de eigenschappen van het oppervlak, de sensoriële ervaringen, de materialiteit en de indirecte manieren om beelden door reflectiviteit te percipiëren. Het werk schept mogelijkheden om de band met de innerlijke ruimte van de perceptie en de benadering van de specifieke afwezigheid van bestaande kennis te herstellen. May Heek behaalde haar MFA Fine Art Media aan de Slade School of Fine Art, Londen (2015). Ze nam deel aan het eenjarige residentieprogramma Photo Global aan de SVA in New York (2008). Enkele van haar tentoonstellingen en projecten: Imagine (London), Aspen (Londen), Gemeente Museum (Den Haag), ING, Site (Stockholm), Unfair NDSM (Amsterdam), Museum voor Moderne Kunst (Arnhem), Colour and Transition Samples AFK (Amsterdam). Prijzen: Amsterdam Fund, Prins Bernhard Cultuurfonds, Hendrik Muller Fonds en Fundatie van Renswoude.

'Shadow don't Lie' is de titel van een reeks zeefdrukken op transparante kleurenfilters. Het in het Frans Masereel Centrum ontwikkelde werk focust op visuele verstoring en gezichtsbedrog. Wanneer ze door direct zonlicht of spots worden belicht, werpen de filters een afdruk en een schaduw op elk vlak. Met video, licht en grafiek focus ik op de resonantie die door de combinatie van licht en druk wordt overgebracht. Het willekeurige, schuivende, weerkaatsende effect van glanzende beelden en objecten verwijst naar het gebruik van economische strategieën die in het dagelijkse leven actief zijn. Door de sturing van een ervaring in twee richtingen van de materialiteit van een weerkaatsende beeldenbron en de digitale ruimte, onderzoekt het werk het potentieel om perceptuele en lichamelijke beweging buiten het digitale apparaat en de beeldenbron onder te brengen en te stimuleren.

'Virtue is Knowledge on the act of reflecting', 2015: https://vimeo.com/140604615

Algemene residentie
10.07.2017 - 04.08.2017

 

1_May Heek_shadows don't lie

2_May Heek_Shadows dont lie

3_May_Heek_Untitled_Planar Surface_DSC_0576_Francis Boeske_2016_web copy 3

4_MayHeek_VitueisKnowledge_2015 copy 2

5_MayHeek_WhiteSection_2014 copy

6_May_Heek_WhiteSection_Front copy 2

7_May_Heek_WhiteSection_inbetween copy 3

1_May Heek_Sample as a Single Entity_2016

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen