Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Maryam Najd

Mijn werk bij het Frans Masereel Centrum houdt verband met het ‘Non Existence Flag Project’, een work-in-progress gezien de hoeveelheid research en voorbereiding voor de grootschalige installatie van schilderijen en etsen. ‘Non Existence Flag Project’ is een installatie van enkele complementaire ideeën om de effecten van nationale symbolen in kunst duidelijk te maken. De installatie is gebaseerd op het verminderen of vermeerderen van symbolen om een structuur te creëren die nieuwe visuele connotaties heeft die zich niet zouden voordoen of waarneembaar zijn vanuit de bronmaterialen.

‘Non-Existence Flag Project’ richt zich op de transformatie van nationale vlaggen in monochrome schilderijen. Het eerste idee was om elke bestaande vlag om te vormen tot een beeld dat onherkenbaar is tegenover het origineel. Het tweede idee was om de kleuren van elke vlag te mengen tot een nieuwe kleur, een resultaat dat absoluut geen connotatie meer zou hebben met de bron. Vlaggen van de landen worden geanalyseerd door een specifiek pythonscript om de kleurverhoudingen in elk ervan te berekenen. Het eindresultaat van de ‘Non Existence Flag project’-installatie zal een voorstelling zijn van 193 schilderijen in 193 verschillende kleuren en variaties.

De sleutel om de installatie te doorgronden is geformuleerd op de Motto-kaarten. De Motto-kaarten stellen op de ene kant de kleur van de vlag voor en op de andere kant de leuze van het land. In het Frans Masereel Centrum heb ik het mengproces van de kleuren van 193 vlaggen voltooid en de Motto-kaarten gedrukt uitgaande van de lijst van de lidstaten van de Verenigde Naties om zo nauwkeurig mogelijke prints te maken in de juiste kleur. De Motto-kaarten zijn alfabetisch genummerd in dezelfde volgorde als de monochrome schilderijen.

De bereidheid om te geloven geeft me de moed een installatie van verschillende nationale symbolen te creëren in een werkstuk dat logistiek niet beïnvloed is door de feiten of de actualiteit van onze samenlevingen. In die zin is het de rol van een kunstenaar over vele feiten en gezond verstand heen te stappen om kunst te creëren. Het ‘Non Existence Flag Project’ is een statement om het publiek een mogelijke transformatie of een ontwikkeling te laten zien binnen een globale constructie, zonder een politiek standpunt in te nemen.

Algemene residentie
07.01.2013 - 15.02.2013

 

Maryam Najd 1

Maryam Najd 2

Maryam Najd 3

Maryam Najd 4

Maryam Najd 5

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen