Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Manu Engelen

"Het medium van het etsen is een medium met een sterk ambachtelijk karakter, wat een mix is van proces, ambacht en inhoud. Ik vatte het op als een medium waarin ik mijn voormalige werk, sculpturen, collages en schilderijen als basis gebruikte en omzette in dit voor mij volledig nieuwe medium.

De combinatie van de etsnaald, koperplaat en de etsinkten bracht een nieuwe kijk op mijn huidige werk, wat tot verfrissende resultaten heeft geleid. Hoewel het etsen aanvankelijk een eerder grafische taal behelst, is het etsen achteraf beschouwd veel meer verwant, of bood tenminste de mogelijkheid om veel verwantschap met schilderkunst te scheppen. Het aanbrengen van de inkt op de koperplaat was vlot manipuleerbaar in dikte en bepaalt op die manier het karakter van elke afdruk afzonderlijk. Het zoeken naar een hedendaagse beeldtaal sloeg met dit medium wel degelijk een onverwacht vruchtbaar pad in."

Algemene residentie
06.10.2014 - 14.11.2014

 

Manu Engelen

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen