Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Malgorzata Olchowska

Malgorzata Maria Olchowska (Polen, 1982) woont en werkt in België (Antwerpen en Gent). Zij behaalde een masterdiploma architectuur aan de TU Delft (NL) in 2007 en werkte sindsdien als binnenhuisarchitect bij De Vylder Vinck Tailieu, Murmuur en Bovenbouw Architectuur. Momenteel geeft ze les aan de Universiteit Gent, Sint-Lucas Gent en de University of Business, Arts and Technology van Riga. Sinds 2009 volgt ze een opleiding grafiek aan de Academie voor Schone Kunsten in Gent. Tijdens haar studies won ze de Arnoevoo-wedstrijd voor jonge kunstenaars in Bredene (2010) en de Dexia Art Price (2011).

“Tijdens mijn residentie in FMC werkte ik aan het project 'Verdwenen stad'. Door het maken van etsen vertel ik het verhaal van de stad die verdween. Tijdens het werkproces werd de eerste ets een basis voor het model van een stad. Dat model werd nadien gefotografeerd met een gaatjescamera om beelden te creëren voor de etsen. De beelden die de gaatjescamera maakte, gaven in zekere zin leven aan het model. De projectie van een fictieve constructie op echt papier doet ze opnieuw echt aanvoelen. Het is alsof je door een stad ronddwaalt met een camera. De twee reeksen Moments en Passages zijn beelden die de stad tonen op een andere manier en een andere schaal. In elke reeks gebruik ik verschillende technieken om verschillende lagen te tonen van de stad zoals details, ruimte en gebouwen. En elke techniek creëert beelden die van elkaar verschillen. Moments zijn etsen die gemaakt zijn met de steendruktechniek. De steen die gebruikt wordt, geeft ze een zeer statisch gevoel. Passages is gemaakt via zeefdruk. Met deze techniek kan ik op grotere schaal werken; Het raster en het gaas van het scherm zijn bijkomende filters die tijdens het proces andere lagen toevoegen aan het beeld."

Algemene residentie
31.07.2017 - 08.09.2017

 

MMOlchowska_linkeroever serie_2014_ woodcut

MMOlchowska_verdwenen stad decay_litho etching silkscreen_FMC2017

MMOlchowska_verdwenen stad_Passage I_silkscreen_FMC2017

MMOlchowska_verdwenen stad_model 3_FMC2017

MMOlchowska_landscapes

MMOlchowska_verdwenen stad Moments1_lithography_FMC2017

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen