Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Lorenza Caroli

DAG
een onderzoek naar de mogelijkheden van blinddruk

"Tijdens mijn residentie in het Frans Masereel Centrum wou ik onderzoek doen naar de mogelijkheden van blinddruk en kijken in welke mate ik ermee kon spelen en experimenteren. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de sterke tactiliteit van grafiek, de mogelijkheid om verschillende materialen, inkten, chemicaliën en papiersoorten te combineren, en het vermogen om telkens weer nieuwe of andere lagen toe te voegen en zo de perceptie van de materialiteit van het gedrukte werk te versterken. Blinddruk leek mij een aanpak om dat aspect niet alleen te illustreren maar er ook een extra driedimensionaliteit aan toe te voegen.

Toen ik mij in de techniek van de blinddruk begon te verdiepen, dacht ik meteen aan een wereld van geblinddoekte mensen. Zo begon ik aan een reeks werken met het braillesysteem als inspiratiebron, het schrift dat ons alfabet in een code van reliëfpunten vertaalt. Dit werd mijn recurrente thema en sindsdien heb ik met verschillende materialen en gereedschappen geëxperimenteerd om de conventionele 'code' van het brailleschrift te transformeren in een meer abstract, bijna geometrisch motief of patroon.

Deze herinterpretaties stootten echter op problemen in het creatieve proces, omdat ik met de traditionele technieken niet altijd het gewenste resultaat bereikte. Dat is vooral zichtbaar in het ontstaan van 'DAG', waarin ik een vergrote versie van het braillesysteem wou creëren door de gebruikelijke punten in koepelvormen te vertalen. Vanwege de bijzondere vorm en de diepte van de patronen deed de conventionele blinddruk het papier telkens scheuren, zodat ik andere oplossingen moest zoeken.

Zo maakte ik met papierpulp mijn eigen papier en vormde ik het op twee matrijzen (een negatieve en een positieve), zoals in de gewone blinddruk.

Terwijl ik voor de creatie van 'DAG' papier maakte en drukte, begon ik me vragen te stellen over de definitie van blinddruk –net zoals veel grafici zich nog altijd afvragen of een 'monotype' wel of niet als een prent kan worden beschouwd. Hoe kun je blinddruk definiëren? Kunnen we nog van blinddruk spreken wanneer het papier wordt gevormd door er met de hand op te drukken (zoals in het geval van 'DAG')? Of kunnen we blinddruk beter definiëren als een manier om papier te sculpteren in plaats van reliëfdruk?"

Onderzoeks-residentie
05.06.2017 - 28.07.2017

 

Lorenza Caroli_1

Lorenza Caroli_2

Lorenza Caroli_3

Lorenza Caroli_4

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen