Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Lola Lasurt

Korte biografie

Na haar BFA aan de Universidad de Barcelona en een Erasmus-beurs om in Perugia, Italië, te studeren, haalde Lasurt een postgraduaatsdiploma in Esthetiek aan de Universitat Autònoma de Barcelona. Lasurt is artiest in residentie geweest bij het HISK (Gent, België), La Ene (Buenos Aires, Argentinië), Greatmore Art Studios (Kaapstad, Zuid-Afrika), Kunsthuis SYB (Friesland, Nederland) en Hangar (Barcelona). In 2015 was ze genomineerd voor de Young Belgian Art Prize van BOZAR en in 2016 won ze de Miquel Casablancas Prize, uitgereikt door Sant Andreu Contemporari (Barcelona) in de categorie ‘Projecten’. Ze is sinds 2007 lid van het Leland Palmer-collectief en neemt momenteel deel aan het Fine Art Research Programme van de Royal College of Art (Londen). Haar voornaamste solotentoonstellingen waren onder meer Donació, een onderdeel van het ‘Composicions’-programma van Latitudes (Barcelona Gallery Weekend, 2016), Promenade (105 Besme, Brussel, 2015), Grains Become Brittle (Anouk Vilain Gallery, Hasselt, 2015), Exercici de ritme (Galeria Joan Prats, Barcelona, 2014), Doble autorizació (Espai 13, Fundació Joan Miró, Barcelona, 2014), Amnesies (Espai2, Sala Muncunill, Terrassa, Spanje, 2012) en El Gegant Menhir (Museu Abelló, Mollet del Vallès, Spanje, 2011). Ze nam ook deel aan groepstentoonstellingen zoals de Biennal de Valls (Museu de Valls, Tarragona, Spanje, 2017), La historia se repite más de dos veces (Sant Andreu Contemporani, Barcelona, 2016), Surprise (Netwerk, Aalst, België, 2016), Red Dawn (HISK, Gent, 2014), Write of Spring (Het Paviljoen, Gent, 2014), A Whitsun Wedding (EL Galerie, Welle, 2014), Learn and Teach (Greatmore Art Studios, Kaapstad, 2012).

Algemene informatie over de artistieke praktijk

Haar werk analyseert paradigmaverschuivingen in de maatschappij, de politiek en de kunstwereld. Het draagt bij tot de historiografie met lokale onderzoeksgebaseerde projecten en oefeningen in performatieve media-archeologie, via interacties met agenten binnen en buiten het kunstinstituut. Het wordt geformaliseerd via het gebruik van verschillende media in haar benadering van het onderwerp: schilderkunst, video, animatie, occasionele happenings of redactionele elementen, meestal om polyfone behandelingen te creëren die herbeleving, reflectie en getuigenis vermengen.

Focus van de residentie

In het Frans Masereel Centrum werkte ze aan een reeks lithografieën voor ‘A Visit to the CP Nel Museum with Mo’ (22 tekeningen in inkt op papier, 22 lithografieën en offset-publicatie in de vorm van een stripverhaal, ontworpen in samenwerking met Lauren Grusenmeyer). Mo is de Zuid-Afrikaanse cartoonist Mogorosi Motshumi, een van de belangrijkste figuren van de Zuid-Afrikaanse stripscene sinds de laatste jaren van de Apartheid. Hij heeft zopas zijn grafische autobiografie met de titel ‘360 Degrees’ voltooid. Het CP Nel Museum werd opgericht met de privécollectie van een succesvolle zakenman uit Oudtshoorn, een klein stadje in het zuiden van Zuid-Afrika dat twee zogenaamde ‘Ostrich Booms’ kende, periodes van grote economische bloei in de negentiende eeuw dankzij de handel in struisvogelveren. Het project is het resultaat van fragmenten van conversaties tussen Mo en Lola na hun bezoek aan het museum, waarin hij haar tips gaf om de weg te vinden door de complexe wereld van het stripverhaal, gemengd met fragmenten van teksten uit het museum.

Algemene residentie
27.04.2015 - 15.05.2015

 

Donacio, site-specific, oil on canvas 2016

Emissio Periodica Definitiva 'Definitive Regular Broadcast', oil on canvas, 2017

Flag Moving Dance, oil on canvas, 2015

Flag Moving Dance 2, oil on canvas 2015

Married women against single ones, oil on canvas 2015

A Visit to the CP Nel Museum with Mo 1

Double Authorisation, mixed media, 2014

Witt boven Zwart, mixed media 2016

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen