Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Liesbet Grupping

Liesbet Grupping (°1984) behaalde in 2009 een Master in de Beeldende Kunst (Fotografie) aan LUCA School of Arts – Campus Sint-Lukas Brussel en in 2011 een Master of Research in Art and Design aan St Lucas University College of Art & Design Antwerpen. In haar werk tast ze voortdurend de grenzen af van het medium fotografie. Een (ongewoon) gebruik van fotografisch materiaal, zoals bijvoorbeeld het planten van een dia in een bloempot, een wandeling met een gaatjescamera of het openen van een JPG-bestand in Microsoft Word, genereert beelden die de codes van de fotografie bevragen, maar ook de rijkdom van de fotografische beeldtaal blootleggen. Via methodes van deconstructie construeert ze nieuwe beelden, die vragen oproepen over zowel het maakproces als het afgebeelde. Fotografie wordt ingezet om de meerduidigheid van fenomenen te belichten en om mentale concepten die ons kijken sturen, te bevragen. Werk van haar werd getoond op verscheidene groepstentoonstellingen in onder meer The Gods Must Be Crazy – Part Photography (Roeselare & Heist-op-den-berg), Tique Art Sapce (Antwerpen), Maison Particulière (Brussel), Gallery Martin Van Blerk (Antwerpen), FoMu (Antwerpen) en Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond (Amsterdam), en onder meer gepubliceerd in .tiff (2011) en ART (#88, 2011).

Onder meer het werk Boekdruk: Dionaea Muscipula werd gerealiseerd tijdens een residentie aan het Frans Masereel Centrum. Een Moleskine schetsboek werd gebruikt als vliegenvanger. De vliegen worden in het boekje gespiegeld door hun ‘afdruk’. Om het resultaat langer te kunnen bewaren, werden deze fragiele ‘drukken’ vernist. Ter reproductie zette Grupping met behulp van fotokopieën twaalf spreads met een onderschrift op een lithosteen.

Algemene residentie
07.05.2012 - 15.06.2012

 

1_detail_ROMWC

Liesbet Grupping 3

Liesbet Grupping 2

Liesbet Grupping 1

3_detail_ROMW

4_detail_ROMW

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen