Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Kyuha Shim

Kyuha Shim (Q) is een in Pittsburgh gevestigde Koreaanse computerdesigner. Hij is Assistant Professor aan de School of Design van Carnegie Mellon University (VS) en medeoprichter van PUNCT. Voor hij naar CMU kwam, doceerde hij aan de Rhode Island School of Design (VS) en het Royal College of Art (VK). Hij werkte als onderzoeker (design) aan de Jan van Eyck Academie (NL) en als research fellow (Data Visualization Specialist) in het SENSEable City Laboratory van het MIT.

Q werkt in het integratieve en interdisciplinaire domein van kunst, design en technologie, met een bijzondere belangstelling voor de taal van patronen. Het gebruik van computationeel denken als designmethodologie voor de creatie van door data geïnformeerde en aangestuurde generatieve systemen staat centraal in zijn praktijk. Zijn onafhankelijke werk en onderzoek kregen internationale bekendheid (bv. Design Observer, Wired, Typeroom, IDPURE enGRAPHIC) en hij werd bekroond door ADAA, A'Design, AIGA, core77, Graphis, red dot, iF, IEEE, istd, RGD, Spark en TDC (Tokio & New York). Hij heeft internationaal geëxposeerd in musea en galerieën zoals het Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York, het National Museum of the Republic in Brasilia, het National Museum of Modern and Contemporary Art in Korea en de ggg Gallery in Tokio, en op designfestivals zoals AGI Open, de Beijing Design Week, het London Design Festival, de Typojanchi Biennial en de Seoul Design Olympic.

Tijdens zijn onderzoeksresidentie in het Frans Masereel Centrum in 2017 bestudeerde Q het gebruik van rastering in het werk van de Nederlandse grafische kunstenaar Karel Martens en werd hij geïnspireerd door het rastersysteem van Theo van Doesburg. Hij verkende hoe de computer de vormgeving beïnvloedt en ons begrip van het designproces verandert, van de creatie van de vorm tot die van de vorming. Met reverse engineering als belangrijkste methode interpreteerde hij de auteurslogica en bestudeerde hij zijn eigen beslissingen om in te grijpen op de door code en print gegenereerde iteraties. Zijn werk is een bijdrage aan de viering van de 100ste verjaardag van De Stijl in Nederland.

Onderzoeks-residentie
15.05.2017 - 07.07.2017

 

raster 5 (2017)

raster 1 (2017)

raster 2 (2017)

raster 3 (2017)

raster 4 (2017)

raster 7 (2017)

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen