Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Koen Broucke

"Tekenen is mijn eerste vorm van denken, van gedachten de vrije loop laten en ordenen. Een gedachte zet aan tot tekenen, het tekenen brengt een eigen soort van gedachten in beweging. Ik teken dagelijks in schetsboeken, in eindeloze reeksen, op restjes briefpapier en enveloppen… en grote overzichtstekeningen, ofwel met potlood op papier, ofwel met potlood over acrylschilderijen. Deze laatste overzichtstekeningen wilde ik vertalen naar droge naald etsen.

Twee aangename verrassingen bij de eerste pogingen om bestaande tekening om te zetten:
1. De diamanten etsnaald tekent heel soepel, zeker in de transparanten, bijna even soepel als potlood.
2. De droge naald werkt heel precies en gedetailleerd en stelt me in staat om de informatie van een heel grote tekening te vertalen naar een veel kleiner formaat.

Heel snel ben ik nieuwe tekeningen beginnen maken onmiddellijk in de plaat. Het leidmotief hierbij is de voorbereiding van mijn tentoonstelling rond de slag van Waterloo in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel (vanaf juni 2015) en de schoonheid van het hierbij bewaarde landschap en de traditionele uitbeelding hiervan in de historieschilderkunst. Tevens deelthema van mijn doctoraat in de kunsten: http://associatie.kuleuven.be/fak/nl/node/619

Tegelijkertijd zijn in deze Boschiaanse (er loopt een inspiratielijn van Bosch en Bruegel over Ensor) tekeningen elementen geslopen van andere projecten (pianisten, modellen, dansers, speelgoeddieren, straalvliegtuigen, drones) als elementen die ik heb opgevangen tijdens mijn verblijf  in het Frans Masereel Centrum (dode kikkers, pony’s, brandblusapparaten, keukengerei, sleutels…)."

Algemene residentie
27.10.2014 - 21.11.2014

 

Motorcycling Mounteneer disepearing into thin air

Waterloo & F 35's detail

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen