Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Kevin Haas

ARTIST STATEMENT
Mijn werk toont de gebouwde omgevingen die gevonden worden naast de snelwegen die onze steden omgeven en verbinden. Deze plekken zijn de commerciële landschappen die een steeds groter deel van ons landschap in Noord-Amerika domineren. Ze tonen de samengeklitte dingen die de infrastructuur in gang houden, de industrieën die onze levensstijl onderhouden en de winkels en shopping centra die we overal in en rondom onze steden vinden. Het zijn omgevingen waar ik door kom, en waar ik van uitga, maar die ik ook stresserend vind. Ik verdraag ze, en op dezelfde manier haat ik ze. Het zijn omgevingen die gevormd zijn door onze afhankelijkheid van de auto, consumentengedrag en grootschalige productie. Voor mij vertegenwoordigen ze overdaad en afval, de moeilijkheid om verschillende parameters om te leven te implementeren, en de verblindende aanwezigheid van het kapitalisme.

Ik werk vooral in print, dat tegelijkertijd een parallel en een tegengestelde vormt met mijn onderwerp. Dit proces geeft me de mogelijkheid om de rol die technologie in onze levens speelt te benadrukken, en de productie die op veel van de plaatsen die ik afbeeld na te bootsen. Net zoals prints in verschillende exemplaren bestaan, zo bestaan ook de plaatsen en de onderwerpen die ik kies massaal. De contradictie tussen het handgemaakte en de massaproductie zijn een blijvend raadsel voor mij in het proces van de grafiek.

Ook al begin ik met foto's en video, toch zijn de beelden die ik maak typisch met de hand getekend en met de hand gedrukt in hun definitieve vorm. Om de video's en de foto's die ik gebruik voor mijn werk zet ik gewoon een camera op een kleine flexibele driepoot op mijn dashbord, en zet koers naar de snelwegen terwijl de camera opneemt wat ik voorbij rij. Deze beelden worden dan gebruikt om de tekeningen voor de prints te produceren. Voor mij is dit procédé het spiegelbeeld voor het dilemma dat centraal staat in mijn relatie tot deze plekken. Ook al kan ik kiezen hoe ik deze plekken teken, wordt mijn hand geleid terwijl ik het beeld overteken.
Het is het ontbreken van individuele daadkracht dat mij er toe aanzet dit werk te maken. Ik krijg een zekere controle over dit soort plekken in de manier waarop ik ze afbeeld. Ik reduceer deze kleurrijke commerciële landschappen tot een reeks grijs en verwijder alle namen van de winkels, in een poging om het continue adverteren te stoppen. Deze plekken mogen dan verlaten lijken, ze bieden misschien ook een verre blik op een toekomst waarin dit soort plekken een ver verleden zijn.

BIO
Kevin Haas groeide op in de landelijke Midwest, en werd geïnspireerd door de verlaten industriële omgevingen van St Louis, Chicago en Gary. Hij haalde zijn Bachelor diploma in Chicago en studeerde grafiek en digitale media aan Indiana University, waar hij zijn MFA haalde. Hij is momenteel professor aan Washington State University, waar hij het grafisch atelier coördineert. Sinds 1995 werd zijn werk tentoongesteld in solo en groepstentoonstellingen doorheen de VS en Canada. Zijn werk werd opgenomen zin tentoonstellingen OHGE Ltd. en Davidson Galleries in Seattle, het Jundt Museum in Spokane enDeluge Contemporary Art in Victoria, BC. Hij ontving zowel het Artist Trust Fellowship en GAP grant, en was resident in het Frans Masereel Centrum in 2010 en 2012.

CONTACT

Kevin Haas
http://www.kevinhaas.com

Professor & Printmaking Area Coordinator Department of Fine Art Washington State University
509-592-3141

Algemene residentie
27.08.2012 - 21.09.2012

 

Kevin Haas 1

Kevin Haas 2

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen