Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Katrin Kamrau

Tijdens mijn verblijf in het Frans Masereel Centrum ontwikkelde ik het werk SPEKTRUM*objekt17(cheeese!), twee zeefdrukken in een lijst, en SPEKTRUM*objekt17(cheeese!)reject, een stapel van 80 zeefdrukken. Mijn uitgangspunt waren beelden die samengingen met een lijst die ik eens gekocht had. Als een selectie kunnen deze opvulbeelden gelezen worden als een voorstelling van het ideale gezin in de westerse wereld (die je gratis krijgt als je deze lijst koopt). Door dit werk te herdrukken probeerde ik een zeefdruk te maken die het idee van deze perfecte wereld belichaamt. Op de tweede zeefdruk kun je grijze oppervlakken zien die een responsieve passe-partout vormen voor de opvulbeelden. Met dit werk verwijs ik naar de afgrenzende aspecten van beelden zoals kadrering, omlijsting of verschillende voorgeprogrammeerde automatische instellingen van de hedendaagse fototoestellen. De gekozen kleur op deze print verwijst naar het zogenaamde Kodak-grijs, een tint die werknemers van Kodak bepaalden door de helderheid van duizenden amateurfoto's te analyseren. Vandaag wordt deze tint gebruikt in elke digitale camera als referentiepunt voor de automatische belichtingstijd.

Algemene residentie
13.01.2014 - 21.02.2014

 

one motive of SPEKTRUM objekt17 ( cheeese!)

Installation view of SPEKTRUMobjekt17(cheeese!) and SPEKTRUMobjekt17(cheeese!) at de Warande, Turnhout. (c) 2014 Katrin Kamrau

printing SPEKTRUM objekt17 (cheeese!), (c)

printing SPEKTRUMobjekt17(cheeese!)reject

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen