Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Karin Ferrari

"Ik ben beeldend kunstenaar en woon en werk in Wenen. Ik gebruik visueel materiaal uit de popcultuur en sociale media. Mijn artistiek onderzoek is gefocust op het grensvlak van academische theorie, (politieke) paranoia en fantasyfictie. Dat genre beleeft een gouden tijd dankzij de distributiemechanismen van het internet. De video's van mijn webserie 'DECODING (THE WHOLE TRUTH)' onthullen de verborgen boodschappen in muziekvideo's en tv-clips.

Mijn werk is internationaal te zien geweest: tijdens de 5de Moscow Biennale for Young Art 2016, op Coupe de Ville 2016 in Sint-Niklaas, in het 21er Haus - Museum for Contemporary Art / Blickle Kino in Wenen, in het Koninklijk Museum van het Leger in Brussel en op de Oostenrijkse televisie: ORFIII Artist in Residence Pixel, Bytes & Film.

Tijdens mijn verblijf in het Frans Masereel centrum werkte ik aan zeefdrukken voor een beperkte oplage van mijn kunstboek 'Aliens, Sex and Paranoia'."

'HYPERCONNECTED' – Een grote synthese van de geheime geometrie van het web
'Hyperconnected (The Whole Picture)' is een schaalbare vectorkaart waarin de semantische interrelaties tussen een cluster webgerelateerde pictogrammen wordt gevisualiseerd. De visuele coderingen van de digitale interface lijken een subversief symbolisch potentieel te bezitten. Is het draadloze pictogram de tegenhanger van en het tegengif voor het alziend oog? In 'Hyperconnected (The Whole Picture)' introduceer ik een speculatieve kaart waarop de betekenisstroom tussen een cluster aan het web gerelateerde pictogrammen in beeld wordt gebracht. De volgende keer dat je een wifisymbool aanraakt, zal wellicht een ander soort verbinding tot stand komen.

'DE SYMBOLISCHE SYNTAXIS VAN LASERRUIMTEKATTEN EN EENHOORNS'
Een kruistabel met beelden uit de stedelijke hipstersubcultuur van de vroege jaren 2010. Deze beeldtypen waren alomtegenwoordig: op T-shirts, albumhoezen en in de sociale media. De rangschikking van de beelden (found footage) in een kruistabel is een poging om acht geselecteerde symbolen (driehoek, kat, kruis, wereldbol, laser, tijger, regenboog, eenhoorn) en hun 64 combinaties visueel in een systeem onder te brengen. In 2013, toen deze beelden hun circulatiepiek bereikten, maakte ik deze poster (60 cm x 84 cm).

'DECODING Katy Perry's Dark Horse (THE WHOLE TRUTH)'
Bekijk hier.

Algemene residentie
26.09.2016 - 21.10.2016

 

SYMBOLIC SYNTAX OF LASER SPACE CATS AND UNICORNS

HYPERCONNECTED

DECODING Katy Perry's Dark Horse (THE WHOLE TRUTH)

DECODING Katy Perry's Dark Horse (THE WHOLE TRUTH)

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen