Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Karin Beyens

"De aangename omgeving, de unieke werkplaats en het contact met andere kunstenaars nodigen me uit om naar het Frans Masereel Centrum in Kasterlee te komen. Tijdens mijn periode van twee weken heb ik mij toegelegd op een reeks van droge-naaldetsen.

'Surroundings' omvat het thema van mijn laatste grafische werken. Het landschap uit de onmiddellijke omgeving probeer ik op een persoonlijke manier weer te geven.
Als drukvorm voor mijn droge-naaldetsen gebruik ik Mylar (polyester). De  drukvormen hebben allemaal dezelfde afmeting 10,5 x 14,8 cm. De inspiratie voor dit kleine formaat is er gekomen na een bezoek aan het Nationaal Museum van de Speelkaart in Turnhout. Vanuit ecologisch standpunt is deze polyester een interessant materiaal daar de drukvormen na het afdrukken herwerkt kunnen worden in mixed-media, collages en tot objecten, bijvoorbeeld lichtobjecten. Het geeft me een zekere vormvrijheid.

Het ene werk vloeit voort uit het andere. Zo is de grafiek geen doel meer op zich, maar eerder een middel geworden om tot andere inzichten te komen. De figuratieve vorm met inspiratie uit de natuur is een middel om in latere fases tot de essentie te komen. Kleuren worden vastgelegd in monochrome kleurvlakken of delen van de zichtbare werkelijkheid worden weggelaten waarbij enkel de kracht van de lijn of de kleur primeert. De kleur (avond)rood duidt hier op de roodkleuring van de atmosfeer, veroorzaakt door de verwarming van de groenteserres. 
In mijn werk is er  een wisselwerking tussen figuratief-abstract, zwart-wit en kleur."

Algemene residentie
10.11.2014 - 21.11.2014

 

Karin Beyens

Karin Beyens

Karin Beyens

Karin Beyens

Karin Beyens

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen