Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

John Schulz

Kunstenaarsstatement

André Breton, de grondlegger van het surrealisme, zei ooit: “Het hoogste waarnaar poëzie kan streven, is twee voorwerpen die zo ver mogelijk van elkaar verwijderd zijn, te vergelijken, of ze met welke methode ook op een abrupte, rake manier met elkaar in confrontatie te brengen.” Zo komt een derde betekenis tot stand uit elementen die anders niet onderscheiden blijven.

Het werk van John Schulz is een dialoog met enkele van de grootste gemene delers van de visuele cultuur. Hij voelt zich aangetrokken tot beelden die hem treffen omdat ze zo raadselachtig zijn, tegelijk bevreemdend mooi en vaag dreigend. Het zijn vertrouwde dingen die uit hun context zijn gerukt en samengestouwd, als in ‘de toevallige ontmoeting van een naaimachine en een paraplu op de sectietafel’.

Zijn uiteindelijke doel is uit betekenisloze, afgedankte dingen iets moois te maken en de sluier van de banaliteit die generische, doordeweekse dingen dekt, te lichten. Hij wil dat zijn werk een plaats krijgt, zoals een meubelstuk, waaraan andere meningen kunnen worden gehecht, zoals de rubberen handschoenen en artisjokken in de schilderijen van de Chirico. Een criticus noemde zijn werk ooit ‘essentieel loodzwaar en humorloos’. De kunstenaar vond dit een gevoelige opmerking en nam ze als een compliment.

John Schulz is sinds 1995 voltijds docent Drukwerk aan de School of the Museum of Fine Arts, Boston.

CONTACT
John Schulz
1 Highland Wayside
Andover, MA 01810
978-749-0014 (hm)
jschulz2003@yahoo.com

 

Algemene residentie
14.05.2012 - 22.06.2012

 

Go to an Extreme

Use an Unacceptable Color

Repetition is a Form of Change

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen