Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Jackie Chettur

"Ik maak gebruik van een brede waaier aan media om werken te scheppen die geïnspireerd zijn op de popcultuur. Daarbij gebruik ik vaak een verhaalstructuur om de werken tot stand te brengen, waaronder een theatraal tableau waarbij de acteurs een uitvoerig opgezet toneel bevolken om voor stereoscopische beelden te poseren, met een eenvoudig liefdesverhaal als eindproduct; een participatief project waarbij groepen mensen werden uitgenodigd om na te denken over wat het betekent om verliefd te zijn en daar een kort verhaal over te schrijven – resulterend in een boek met 33 liefdesverhalen dat in 2015 is uitgegeven; en meerdere werken waarbij ik klassieke romans terugbracht tot een enkel, herhaald thema dat het ritme aanstipt dat de auteur oorspronkelijk heeft aangebracht. Mijn methode schept nieuwe, vreemde poëtische vormen die ik vervolgens in boekvorm verwerk. Ik heb John Steinbecks ‘The Grapes of Wrath’, Edith Whartons ‘Ethan Frome’ en Jean Rhys’ ‘Good Morning Midnight’ geadapteerd.

Tijdens mijn residentie in het Frans Masereel Centrum zal ik een bekende roman van de Engelse schrijver Thomas Hardy distilleren. Ik streef er daarbij naar de geëxtraheerde teksten te integreren met een reeks fotografische beelden die ik aan het verzamelen ben. Het gaat daarbij om de eeuwige beweging van de hoofdpersonages door rurale landschappen, een trope waar de auteur om bekendstaat. Ik wil het potentieel verkennen van een reeks prenten om deze ideeën buiten de boekvorm over te brengen. Ik hoop dat deze residentie het startpunt zal vormen voor een langdurig, grootschalig project."

Algemene residentie
11.01.2016 - 26.02.2016

 

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Jackie Chettur

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen