Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Irina Magurean

"Fotografie is mijn medium. Ik werk graag met polaroids omdat dat stukjes bewijsmateriaal zijn, stille getuigen. Ze scheppen een band tussen de kijker en het object zelf (die wordt versterkt doordat je dichterbij moet komen om ze goed te kunnen bekijken). Je weet dat ze uniek zijn, net als elke seconde die voorbij tikt. En daarna heb je de getuige van dat moment in handen, als een herinnering. Ik probeer de media waarmee ik werk af te stemmen op de ideeën van mijn projecten.

Tijdens mijn verblijf in het Frans Masereel Centrum heb ik geprobeerd iets anders te doen. Ik focuste op een project rond herinneringen en de rol die het geheugen speelt in ons wordingsproces. Enerzijds hebben we herinneringen die ergens zijn opgeslagen. We kunnen die niet identificeren en we kunnen ze niet openen, maar ze hebben sporen nagelaten in ons gedrag en onze gevoelens. Anderzijds hebben we heel levendige herinneringen – en soms herschrijven we onze herinneringen op basis van verhalen die ons door anderen worden verteld (herinneringen uit je kindertijd bijvoorbeeld). Herinneringen maken deel uit van het dagelijks leven en ik ben geïnteresseerd in de wijze waarop we met die herinneringen interageren. Voor dit project heb ik vooral met foto's gewerkt (zelfgemaakte foto's, familiekiekjes, gevonden foto's), gekoppeld aan objecten of gevoelens."

Algemene residentie
05.09.2016 - 30.09.2016

 

Pleasure journey

Pleasure journey

Failed

Failed

Of light installation view

Porngrams

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen