Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Irene Weingartner

Controle houden > verliezen > houden > verliezen > houden

Dat is wat er gebeurde tijdens mijn residentie op Frans Masereel Centrum, terwijl ik een periode experimenteerde met verschillende technieken: o.a. etsen, monotype, chine-collé en het maskeren van de etsplaten.
Door al deze technieken tegelijk te combineren maakte ik fouten en produceerde ik een rommeltje. Maar dan ineens begonnen de dingen onverwacht samen te vallen, op een blad papier, met respectabele resultaten.

Een systeem vinden in een chaotisch proces is een redelijk gewone benadering en een blijvend onderwerp in mijn onderzoek. Wat ik hier vond is een manier om een grid met gegooide lijnen erop te ontwikkelen. (gegooide lijnen = ingeïnkte vezels) Er is nog veel meer werk te doen, zoals het analyseren en ontwikkelen van een beknopt systeem voor het aantal en de lengte van de gegooide draden en de verhouding van het grid en de aanpassing van mijn lichaam tijdens het gooien van de draden. Ik vermoed dat deze residentie mijn toekomstig werk op een redelijk grondige manier zal beïnvloeden.

Algemene residentie
21.04.2014 - 16.05.2014

 

01_Filmen_Apfel

02_Tarlatin 1

05_Grid_04

06_Trown lines A 2

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen