Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Inka Järvinen

"Mijn werk vertrekt meestal vanuit mijn waarnemingen van fysieke en abstracte ruimten. Ik voel een drang om bepaalde scenario's en manieren van het zijn uit te beelden en nodig de toeschouwer uit om er zijn of haar eigen gevoelens in te spiegelen. Ik wil de toeschouwers blootstellen aan gedachten die ze anders zouden negeren. Mijn werk wordt beïnvloed door sciencefiction, architectuur en computergraphics. Mijn stijl is abstract minimalisme en ik ben gefascineerd door het idee van hoeveel je met hoe weinig kunt vertellen. In mijn werk spelen tegenstrijdige krachten en hun onderlinge relaties vaak een rol. Dat gebeurt ook tijdens het scheppende werk, door nieuwe en oude technieken te combineren, bijvoorbeeld computerafbeeldingen en traditionele druktechnieken.

Tijdens mijn zes weken algemene residentie in het Frans Masereel Centrum heb ik aan één groot en verscheidene kleinere projecten gewerkt.
Alle zwart-witwerken maken deel uit van een grotere reeks die 'Synchronicity' heet. 'Synchronicity' is het samenvallen van twee of meer gebeurtenissen die een zinvol verband lijken te hebben maar niet oorzakelijk gerelateerd zijn. Het concept synchroniciteit werd in de jaren 1920 voor het eerst gedefinieerd door Carl Jung, de Zwitserse psychiater, en staat voor 'betekenisvolle toevallen'. De werken zijn uitgevoerd in houtgravure, zeefdruk en blinddruk. De werken in kleur zijn studies van kleuren en vormen, opgevat als alleenstaande werken of kleine reeksen. Al deze werken zijn zeefdrukken."

Algemene residentie
20.04.2015 - 29.05.2015

 

Box - Inka Järvinen

Synkro Muuttuja M - Inka Järvinen

Synkro Untitled I-III - Inka Järvinen

FramerI - Inka Järvinen

Wrapped I-III - Inka Järvinen

Basketball - Inka Järvinen

Synkro Muuttuja - Inka Järvinen

Synkro Muuttuja L - Inka Järvinen

Stacked I-III - Inka Järvinen

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen