Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Henri Jacobs

Henri Jacobs (Zandoerle, NL, °1957) woont en werkt sinds 1993 in Brussel. Hij studeerde aan de St. Joost Academie in Breda, de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en de Rijksakademie in Amsterdam. Vanaf het najaar van 1990 werkte hij een jaar als kunstenaar in residentie in het Van Doesburg Huis in Meudon, Frankrijk. Hij exposeerde zijn schilderijen en tekeningen in eenmans- en groepstentoonstellingen in galerieën en musea in Brussel, Brugge, Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven, Tilburg, New York, Parijs en Venetië.
Het werk van Henri Jacobs omvat ook verscheidene klein- en grootschalige werken in opdracht in Amsterdam, Den Haag en elders.

Sinds december 2003 produceert hij een aanhoudende stroom van tekeningen. Hij publiceert deze 'Journal Drawings', waarvoor hij zichzelf als een visuele databank gebruikt, op de 'Journal'-pagina's van zijn website.

In september 2009 begon Jacobs aan een artistiek onderzoeksproject van twee jaar aan de Rietveld Academie in Amsterdam. Het eerste jaar stond in het teken van praktische artistieke research rond de palimpsest, gevolgd door onderzoek naar schepping en vernietiging. Deze artistieke research evolueerde naar een studie van afgoderij en iconoclasme.

In september 2013 verscheen bij uitgeverij Roma Publications Amsterdam het boek 'Henri Jacobs - Journal Drawings'. Het is de neerslag van negen jaar tekenen en verzamelen van afbeeldingen. Al Jacobs' Journal Drawings van 001 tot en met 666 zijn erin opgenomen. Sommige werken worden in verscheidene stadia van hun ontwikkeling getoond. Deze stadia onthullen hoe een bepaalde tekening evolueerde, terwijl het boek in zijn geheel de evolutie van Jacobs' werk illustreert. Het is een boek met een enorm aantal tekeningen, die na een minutieus werk een plaats hebben gekregen waar ze door de ogen van de kijker met elkaar kunnen interageren.

In het najaar van 2014 vond in Kolkata (India) een AIR plaats, een groot avontuur voor de kunstenaar. Honderden foto's op zijn blog en veel van zijn Journal Drawings zijn geïnspireerd op patronen van de voetpaden van de metropool Kolkata.

Algemene residentie
07.09.2015 - 16.10.2015

 

Henri Jacobs (1)

Henri Jacobs (3)

Henri Jacobs (6)

Henri Jacobs (5)

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen