Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Gerbrand Burger

"Voor de limited edition van een boek met mijn tekeningen heb ik een serie unieke werken gemaakt met de titel 'Stick figures'. Het vertrekpunt was het combineren van verschillende ‘constructieve’  beeldelementen, die elk in een andere grafische techniek fysiek op de etsplaat worden samengebracht. De ‘latten’ in het beeld zijn gemaakt met aquatint, ets, droge naald ets en chine collé (inkjet en laserprint op Japans papier).

Voor mijn werk is architectuur een belangrijke bron; een tekening is een constructie, een boek is een gebouw. Op die manier heb ik een aantal experimentele, unieke werken gemaakt met gebruikmaking van hierboven genoemde technieken. De serie heeft de titel 'Constructs', naar het begrip uit de wetenschapsfilosofie (een construct is een hypothetisch object, al of niet samengesteld uit verschillende delen, dat bestaat bij de gratie van het verstand van een subject). Wat mij interesseert is wat de schijnbaar willekeurige combinatie van elementen samenbindt en teweegbrengt. De verschillende elementen zijn deels inventie, deels observatie.

De kennismaking met de chine collé-techniek was voor mij een geweldige ontdekking die veel heeft betekend voor de ontwikkeling van de grafische werken die ik tijdens mijn residentie heb gemaakt; de techniek past bij mijn idee van het beeld als constructie."

Algemene residentie
06.10.2014 - 21.11.2014

 

FMC3

FMC2

FMC1

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen