Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

G. Küng

“Ik werk via beelden en objecten, installatie en tekst. Dat kan beginnen met een concept, een intuïtie of met een materiaal. Intieme schilderijen, telefoonfoto's, korte teksten en zinnen, puzzels, met papier bedekte spiegels, meubelobjecten, verdraaide versies van hedendaagse dingen, fragiele assemblages – de lijst blijft groeien – bieden samen een beschrijving van een cerebrale wereld. Ik put veel uit mijn binnenwereld, hoewel politiek ook een rol speelt. Werken passen binnen een thermodynamisch spectrum, van koud en onthecht tot warm en gepassioneerd. Elk werk in een tentoonstelling heeft een eigen integriteit en een eigen logica. Samen vormen ze een raadsel dat moet worden opgelost. Ik laat me beïnvloeden door experimentele, nieuwsgierige kunstenaars die vaak verkeerd worden begrepen, zoals Bruce Nauman, Lynda Benglis, Jef Geys en Lutz Bacher. Ook boeit het me om de grens tussen kunst en leven te verleggen, waarbij ethiek de kern vormt.”

“In het Frans Masereelcentrum heb ik verder gewerkt op basis van een recente expo waarin ik tekeningen, foto's en tekst met elkaar combineer. Dat heeft meerdere fotografische Xerox-transferlithografieën opgeleverd, plus een getekende lithografie met een zeefdruklaag en twee etsen. Elk van die prenten is heel verschillend, maar de proceslagen en de vertaling naar deze arbeidsintensieve technieken verlenen rijkdom aan het thema. Wat ooit alleen een beeld was, neemt nu een materialiteit aan die een afstand overbrugt door de dimensie van de tastzin toe te voegen.”

G. Küng is een Zwitsers-Amerikaanse kunstenaar die in Brussel woont. Ze studeerde in 2004 af aan de kunstschool Cooper Union in New York, behaalde in 2012 een diploma aan de Glasgow School of Art en was in 2013 kunstenaar in residentie bij het Wiels Centrum voor Hedendaagse Kunst. Haar werk is op verschillende plaatsen in Europa en in New York te zien geweest; haar meest recente solotentoonstelling heette “What About the Babies?” en vond plaats bij Klemm’s in Berlijn. Andere recente tentoonstellingen (uit 2017) zijn “Wrapped /Unwrapped” bij Zoo in Nantes en “EUtopia” in het Cultuurcentrum Strombeek. Ook heeft ze meerdere keren geëxposeerd bij Antoine Levi in Parijs, meest recent met “Luigi Ghirri/G. Küng: Looking In”, en nam ze in 2015 deel aan de Young Belgian Art Prize bij Bozar in Brussel. “Visionary History” is een groepstentoonstelling aan de Universiteit Leuven vanaf oktober 2017.

Algemene residentie
07.08.2017 - 01.09.2017

 

1 ostrich and worm

2 book etching

3 geranium

4 Fish Pose and Tantrum

5 Me Doing Fish Pose

6 Baby #3

7 Bench

8 installation 2

9 Educational Toy 1 close

art o rama installation

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen