Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Frederic Geurts

Frederic Geurts (°1965, Wilrijk) woont en werkt in Antwerpen. Sinds 1988 bouwt hij aan een oeuvre waarin de dialoog met de context centraal staat. Hij schrijft zich daarmee in de traditie van de site specific art, de beweging die de omgeving betrekt bij het kunstwerk. De scheiding tussen kunstwerk en haar omgeving wordt daarmee diffuser. Als toeschouwer sta je daarmee eerder in het kunstwerk waardoor een meer totale ontmoeting en ervaring kan ontstaan. Geurts is vooral gekend omwille van zijn monumentale maar fragiele structuren. Hij tast daarbij de grenzen van de zwaartekracht en materialiteit van zijn constructies af. Steeds vaker vertaalt dit zich in realisaties voor de publieke ruimte.

Eén van de punten waar hij de laatste jaren rond werkt is de vraag in hoever een ruimtelijk werk de kwaliteit van een schets kan hebben? De tekening en dan vooral de schets heeft de kwaliteit van het ogenblikkelijke. Ruimtelijk werk vraagt meestal tijd en afstand. De schets lijkt daarentegen vooraf te gaan aan het denken wat uiteraard niet kan. De schets is in staat de zoektocht, de twijfel en correcties op eerste beslissingen te tonen. Zoeken, twijfelen, opnieuw beginnen typeert ons als mens en als kunstenaar. Het zegt ook iets over onze feilbaarheid en kwetsbaarheid. Het kwetsbare raakt ons omwille van haar existentiële dimensie. Daar rond werken is daarom ook een uitnodiging om na te denken over het artistiek handelen zelf.

Ter voorbereiding van de tentoonstelling 'Can you feel it? - Tactility and/in print' werd Frederic Geurts samen met vijf andere beeldende kunstenaars uitgenodigd om de tactiliteit van het drukmedium te onderzoeken in het grafisch atelier van het Frans Masereel Centrum. Ulrike Mohr (DE), Thomas Rentmeister (DE), Frederic Geurts (BE), Matthieu Blanchard (FR), Sema Bekirovic (NL) en Lieven de Boeck (BE) experimenteerden, vanuit de tactiliteit in hun eigen oeuvre, met de kwaliteiten van grafische print media. De resultaten werden samen met bestaand werk en een tekst over de positie van tactiliteit in een hoogtechnologische en kapitalistische maatschappij, gepresenteerd in Z33, Hasselt, van 20.06.2015 -11.10.2015.

Algemene residentie
20.04.2015 - 01.05.2015

 

Blue_Planes_2016

Spiral_2011

Three legs_2017

Glorious_Failure_2016

House_2014_Kasterlee

Column_2014

Single_Double_2014

Doubles_2014

Tower_2018

Horizon_2017

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen