Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Fiona Oikonomidou

"Ontdekken wie je bent, wat je vermogens zijn, je zwakten, obsessies en grenzen kan een avontuurlijke reis zijn. Cyclopen, Sirenen, Lotuseters en 'goden' die over je eigen lot beslissen. Al deze parameters werken mee aan het proces van zelfontdekking. Mijn project gebruikt Homerus' Odysseus als metafoor. De 24 letters van het Griekse alfabet die elk van de 24 hoofdstukken van het verhaal van Odysseus voorafgaan, worden vervangen door 24 nieuwe pictogrammen die telkens een avontuur, een obstakel of een incident van Odysseus' reis uitbeelden. Deze reeks pictogramman kan worden gezien als een nieuw (niet-fonetisch) alfabet dat een nieuwe beeldentaal schept en een verhaal vertelt zoals de letters dat oorspronkelijke deden: door ideeën over te brengen.

Tegelijkertijd geeft het vormen van patronen mijn werk een ritme. Mijn liefde/obsessie voor orde en herhaling krijgt vorm in het proces van het produceren van patronen met behulp van twee mathematische symmetrieën van getallen (Vedisch Vierkant, Fibonacci-getallen). Het basiselement van alle patronen is een abstracte vorm die in de oude Griekse ornamenten verschijnt en een link legt met mijn Griekse roots. Tijdens mijn residentie in het FMC wou ik vooral de 'strenge' digitale lijnen van mijn patronen meer abstractie, tactiliteit en gevoeligheid geven door te experimenteren met grafische technieken zoals lithografie, zeefdruk en risografie."

Algemene residentie
03.07.2017 - 04.08.2017

 

app_lithoriso_01

app_litho_01

lithoriso_02

lithoriso_01

litho_01

litho_02

app_litho_02

app_litho_03

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen