Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Evelien Gysen

Evelien Gysen (°1975, Geel, B.)  is geboeid door het gemanipuleerde beeld dat als vertrekpunt of inspiratie dient voor haar eigen werk.
De pixel bij grote reclameposters, de ruis die op goedkope fotokopies te zien is, oude bijgewerkte foto’s, postkaarten en tijdschriften, gevonden foto’s van het internet fascineren haar.
In haar eigen werk wil zij deze grafische beelden op een eigen manier herinterpreteren. Het eigenlijke fotografische beeld dat al een illusie op zich is, wordt nog verder ‘verschoond’, ‘verlelijkt’ of getransformeerd tot een geheel eigen iets: een beeld dat meer zegt over het onbewuste van de mens (verlangen naar perfectie, uiten van angsten, denken in clichés) dan over de werkelijkheid zelf waaruit het beeld ontstaan is.
Evelien Gysen combineert vaak fotografie en grafiek. Het ene medium is erg snel, het andere omslachtig en traag.
Door enkele eenvoudige grafische stappen krijgen de beelden een andere realiteit. De beelden die Evelien Gysen op deze wijze creëert lijken vaak schemerzones te zijn waar een tijdloosheid regeert.

Pareidolia: de notie van het herkennen van patronen. Een vorm van illusie waarbij je een zodanige interpretatie van waarneming hebt dat je herkenbare dingen gaat ontdekken is een centraal gegeven in de manier waarop Evelien Gysen beelden ensceneert.
Via een afwisselend en onorthodox gebruik van lens-gebaseerde en grafische technieken komt Evelien Gysen tot persoonlijke iconen.
De landschappen, vaak voorstellingen gemaakt via foto’s van maquettes, spreken over de deconstructie van het beeld dat als ‘echt’ aanvaard wordt.
Het hermetische van de vage en gepixelde afbeeldingen intrigeert. Zonder expliciet te zijn primeren ze het mysterieuze, het angstwekkende en het niet gestipuleerde.
Het toont een imaginaire plaats waarin werkelijkheid en illusie samenkomen.

Algemene residentie
18.09.2017 - 29.09.2017

 

tent (FH17) 2017

expo @shoobil2017 1

gasstation 2b lr residentie 2017

dust FH litho gemengd techniek 2015

mountain VSM LR residentie 2015

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen