Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Endi Poskovic

Crossing
Recente Litho's 2012-2013

Poskovics meest recente onderneming onderlijnt een persoonlijk verhaal van ontdekking. In 2010 keerde hij voor de eerste keer terug naar zuidoost Herzegovina, waar hij stadjes en dorpen zag, onaangeroerd door de tijd, naast het vernietigende bewijs van geweld in het landschap. In dit project onderzoekt Poskovic indirect recente dramatische demografische verschuivingen in zijn moederland door in additieve en subtractieve steenlithografie de door oorlog aangetaste topografie af te beelden. Deze serie achromatische litho's vormen de basis van een animatiefilm. De visuele woordenschat in deze serie enkelvoudige beelden krijgt, eens omgezet in animatiefilm, de rauwe, bijna onhandige uiterlijk van de vroege zwart-wit cinema, compleet met eenvoudige bewegingen en didactische narratieve lijnen. Poskovic roept het gevoel op in klassieke schilderijen zoals Frederic Edwin Church’s Iceberg Flotante, Caspar David Friedrich’s Sea of Ice, Edvard Munchs Sommernacht am Strand, en Winslow Homer’s The Gulf Stream. Eenvoudige, welsprekende transisties van beeld naar beeld, zoals een ijsberg die langzaam verandert in een wolk, of een stormachtige, van regen vervulde wolk die tot niets verdampt, scheppen een bekende maar vervreemdende ervaring. Deze hybride mix van tekening, druk en animatie creëert een amalgaam van mogelijkheden, waarin het vreemde bijna tactiel wordt, terwijl het bekende (rotsen, wolken, water) een houvast biedt.

Endi Poskovic
Onving beurzen van onder andere Guggenheim, Rockefeller, Pollock-Krasner, Camargo, McDowell, het Vlaamse Ministerie, en de Noorse regering. Hij studeerde in Joeoslavië, Noorwegen en de Verenigde Staten. Hij stelde vaak tentoon, en vertegenwoordigde de VS op alle grote biënnales en triënnales. Zijn werk is opgenomen in de collectie van Harvard University Fogg Museum, Philadelphia Museum of Art, Detroit Institute of Arts Museum en China Academy of Art. Poskovic doceert Kunst en Design aan de universiteit Michigan.

Algemene residentie
20.05.2013 - 28.06.2013

 

FMC_2013_Spomenberg_A_Poskovic

FMC_2013_Spomenberg_B_Poskovic

FMC_2013_Small_Berg_Poskovic

FMC_2013_Dome_Poskovic

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen