Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Endi Poskovic

Een essentieel element in het grafische werk van Endi Poscovic is het gebruik van uitgevonden zinnen, die hij in hout uitsnijdt en onder de beelden drukt. De teksten in echte en onbestaande Romaanse en Germaanse talen dragen bij tot interpretaties die tegelijk reëel en fictief, rationeel en absurd lijken. De resulterende conceptuele lijn tussen het lezen van de tekst en het inbeelden van de plaats wordt dubbelzinnig en dient om de toeschouwer aan te porren er een betekenis aan te geven. De samenhang en de breuk tussen de tekst en de beelden zijn bedoeld om de toeschouwer aan te grijpen. De relatie tussen beide kan echter eender wat zijn.
In het Frans Masereel Centrum wijdt hij zich aan lithografie en digitale animatie met fotografisch en cinematografische visuele verhalen, die hij in zijn nieuwe creaties verwerkt. Zijn huidige project, Crossing, is een samenwerkingsproject dat het gevoel oproept dat huist in de klassieke werken van de romantiek, zoals de schilderijen van Frederic Edwin Church en Caspar David Friedrich. Eenvoudige, eloquente transities van beeld tot beeld, zoals een ijsberg die geleidelijk in een wolk verandert, scheppen vertrouwde en tegelijk ongemakkelijke ervaringen. Hij ziet de hybride mix van tekenen, drukken en animatie als een amalgaam van mogelijkheden, waarin het onvertrouwde bijna tastbaar wordt, terwijl het vertrouwde (rotsen, wolken, water) een greep op de realiteit biedt.

Endi Poskovic studeerde in Joegoslavië, Noorwegen en de Verenigde Staten. Hij nam al aan tal van tentoonstellingen deel en vertegenwoordigde de Verenigde Staten op grote, internationale drukkunstbiënnales en -triënnales. Zijn werk maakt deel uit van talrijke openbare collecties wereldwijd, waaronder die van het Harvard University Fogg Art Museum en het Philadelphia Museum of Art. Poskovic won al veel prijzen en beurzen, waaronder die van het Guggenheim, Rockefeller-Bellagio, Pollock-Krasner, Camargo, MacDowell en tal van andere. Hij is professor Kunst en design aan de Universiteit van Michigan.

http://www.gf.org/fellows/17082-endi-e-poskovic
http://endiposkovic.com/home.html
http://art-design.umich.edu/people/detail/endi_poskovic

Algemene residentie
21.05.2012 - 27.07.2012

 

While I was sleeping

Under All Flags

Spomenberg stone

We Were All

Halfteberg stone

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen