Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Elizabeth Corkery

Tijdens mijn 6 weken durende residentie in Frans Masereel Centrum kon ik twee reeksen werken afwerken met heel verschillende inhoudelijke belangen en productiemethodes. De eerste, Establishing Shots II is een reeks van vijf etsen en zeefdrukken. Deze reeks van vijf gaat terug op screenshots uit films die een cinematische representatie van tuinen bieden. Door films en televisieprogramma's waarvan sleutelscènes plaatsvinden in formele tuinen te verzamelen en catalogeren, heb ik gelijkaardige formele elementen kunnen definiëren die een soort woordenschat vormen voor de manier waarop tuinen in de cinema afgebeeld worden. Door de taal van het architecturaal graveren te gebruiken, heb ik deze scènes opnieuw gecreëerd op een kleine, intieme schaal die doelbewust afwijkt van het wijde visuele bereik van de originele films, waardoor de scènes van het tijdelijke naar het schilderachtige verplaatst worden. De dimensies van de reeks verwijzen naar de beeldverhouding van de film zoals gezien en vastgelegd op mijn laptop.

De tweede serie, getiteld Hollywood Hills werd geïnspireerd door de Italiaanse fotograaf Luigi Ghirri en zijn constante onderzoek naar de fictie van de fotografie. De prints in deze collectie onderzoeken op een gelijkaardige manier de ontwrichting tussen de wereld en zijn representaties. De schijnbare monumentale, bergachtige beelden uit de serie zijn eigenlijk foto's van de reusachtige sneeuwhopen die rond Boston ontstonden tijdens de recente 'polaire vortex'. Gedocumenteerd vanuit bepaalde hoeken en specifiek gecadreerd, lijken deze sneeuwophopingen op een epische bergketen.

Algemene residentie
19.05.2014 - 27.06.2014

 

IronMask_detail

Brideshead_detail

PrCB_Folded_Peaks_Blue

PrCB_Pink_Green_Peaks

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen