Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Elisabeth Jackson

Tijdelijke ervaringen in het verlichte landschap
De studie en de appreciatie van tijdelijke ervaringen in een landschap houdt een vertrouwdheid in. Als je vertrouwd bent met iets dan geeft het je de mogelijkheid om genuanceerde verschillen te herkennen. Herkenning is een wederzijdse actie - met een veranderend iets vertrouwd geraken betekent in één lijn komen met zijn ritme - een verloop van tijd. Op één lijn komen betekent afgestemd geraken, een proces dat een diepe observatie en herhaling vereist. Om dit moment, deze dag, deze plek te kennen, betekent ook het daarvoor gekend te hebben. Kennis is in deze zin even veel een indruk van een ervaring als een aangeleerde vaardigheid.
Seriële objecten en sequentiële werken op papier scheppen vormen van een op tijd gebaseerde notatie. De methodische werkprocessen die ik ontwikkel brengen een chronologisch patroon van productie met zich mee, waarbij elke component een onderdeel vormt in de tijdsgebonden actie van het maken zelf vormt.

DE RUIMTELIJKE NOTATIE VAN LICHT

Titel werk:
LIGHT TEMPO Field of Grasses (tweeluik)

Sistemas Efímeros FIELD STUDY 22.05.13
PARQUE NATURAL SIERRA MARÍA – LOS VÉLEZ
Provincia de Almería, Andalucía.

Samenvatting:
Gedetailleerde veldobservaties in de Sistemas Efímeros site, gemaakt in de periode van een uur op 22 mei 2013, liggen aan de basis van dit nieuw werk dat de veranderingen in beweging en licht over het terras onderzoekt. De grassen op het terras fungeerden als een kanaal voor zonlicht en lucht, hun delicate turbulenties definieerden de ruimtelijke verlichting van de site.

De sequentiële werken onderzoeken voorbijgaande beweging gevat in een individuele print, en een accumulatief ritme gegenereerd door twee prints. Kleine lichtincidenten die gereflecteerd werden door de halmen van de grassen net boven de grond zijn de focus van het werk. Deze studie geeft duidelijk iets weer van de vage luminositeit in de Terraza One.

sleutelbegrippen
> ephekortstondige beweging
> choreografie in print
> print als een opname, een transcriptie van een proces
> het drukken als een performatieve daad [variatie, beweging en tijd]
> de chronologie van het maken versus de chronologie van het gemaakte

Algemene residentie
14.10.2013 - 08.11.2013

 

E.Jackson_Grasses_detail

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen