Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Elien Ronse

Ik fotografeer mijn omgeving zoals die is en vertrek daarna vanuit de foto’s om te schilderen, tekenen, grafiekwerken en installaties te maken. In mijn werk staan gebruiksvoorwerpen en de huiselijke omgeving centraal, simpele dingen zoals verpakkingen, rekjes, kasten, stofblikken en zoveel meer. Zij fascineren mij door hun vorm, verleden, vervangbaarheid en grote aanwezigheid. Deze fascinatie ontstond door het bezoeken van kringloopwinkels en rommelmarkten. Ik ben nieuwsgierig naar de voorwerpen die er te vinden zijn; wie heeft ze ontworpen, wie heeft ze gekocht, wat is ermee gebeurd en waarom worden ze weggesmeten?

In het Frans Masereel Centrum was ik geïntrigeerd door de driehoekige bungalows waarin iedere residerende kunstenaar woonde gedurende zijn verblijf. Er waren acht bungalows, elk met exact dezelfde typerende architectuur, interieur en meubels. Het bleef me verwonderen hoe iedere bungalow een precieze kopie was van een ander. Tegelijkertijd bood het een blik op de persoon die erin vertoefde, want hoe langer ik in de bungalow woonde hoe meer het mij eigen werd.  Ik fotografeerde het interieur en de objecten die zich erin bevonden. Deze gebruikte ik om etsen en linoleumdrukken te maken, zij vormen voor mij een belangrijke herinnering aan het Frans Masereel Centrum.

 

www.elienronse.be

Algemene residentie
02.07.2012 - 27.07.2012

 

IMG_5472

IMG_5427

IMG_5425

IMG_5484

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen