Frans Masereel Centrum is een plek waar nationale en internationale artiesten, onderzoekers en grafisch ontwerpers verblijven, ontmoeten en experimenteren.

Masereeldijk 5
2460 Kasterlee, BE

kunsten & erfgoed
< back

Residenties '19 - '20

Dries Segers

Diepte is in zekere zin een oppervlakte. En diepgang gaat hand in hand met oppervlakkigheid. In de loop van de tijd neemt ons gevoel van verwondering af en verliezen onze ideeën hun urgentie. Ze kunnen zelfs banaal gaan lijken. Dries Segers wil dit proces een halt toeroepen. Wat dof is, laat hij glanzen en wat bot is, maakt hij scherp.

Hij neemt geen foto's van exotische locaties, maar focust op nauwelijks opgemerkte, alomtegenwoordige elementen in zijn eigen sociale omgeving: een gebogen, gebroken boomstam, opgekrulde theebladeren in een witte kop, de door de zon gebleekte deurmat van een winkel en een gebutst en verbrokkeld stukje weg. Dat laatste is een voorbeeld van zijn voorkeur voor een anonieme vorm van kunstenaarschap.

In zijn eerste kunstboek, "Seeing a rainbow..." (2015), legt hij deze onopvallende componenten vast via een regenboogprisma. Daardoor ontstaat een kleurcode die zichzelf schrijft en vrije associaties doorheen het boek mogelijk maakt. Segers gebruikt kleur om het buitengewone in het alledaagse te benadrukken. Daarbij is hij echter sceptisch en lyrisch tegelijk. Zijn esthetiek herinnert ons aan de alom bekende crises van vandaag: ecologie, consumptie, verstedelijking.

Zijn zachte nadruk – kijk anders naar de dingen, pak ze anders aan, laat je wereld niet vergrijzen – komt tot uitdrukking in vloeiende composities die door het prozaïsche heen steken en een dynamiek scheppen tussen oppervlakte en diepte.

Tekst: Thomas Van Loocke

---

Dries Segers’ procesmatige praktijk focust vooral op het idee van een oncontroleerbaar beeld, zelfgenererende beelden.

Zijn praktijk onderzoekt de traagheid van het fotografische beeld dat de werkelijkheid loslaat om op zoek te gaan naar de eigen abstractie en elegantie. Opnieuw volgen verwondering en fascinatie door het creëren van iets waar de kunstenaar zijn controle over vrijgeeft waardoor hij zelf een toeschouwer wordt.

Segers werkte in FMC aan de reeks 'They where all asking themselves the same question / What is behind that curtain?', 2016.
 

Algemene residentie
05.09.2016 - 07.10.2016

 

dries_segers__what-is-behind-that-curtain__01

dries_segers__what-is-behind-that-curtain__02

dries_segers__what-is-behind-that-curtain__03

dries_segers__what-is-behind-that-curtain__04

dries_segers__what-is-behind-that-curtain__05

dries_segers__what-is-behind-that-curtain__06

Huidige residenten

Toekomstige residenten

ontwerp: Lauren Grusenmeyer & Raf Vancampenhoudtspatie webdesign, Antwerpen